shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

“We zaten in de val.”

Deel

“We zaten in de val.”

Jakelin had een fijne kindertijd voordat haar vader weer terug kwam in haar leven. Vanaf dat moment was haar kindertijd voorbij.

Jakelins verhaal is een voorbeeld van een véél te heftige kindertijd. Een verhaal dat véél te gewoon is voor veel kinderen in Guatemala.

J

akelin groeide op met haar moeder en drie broers in een klein huisje bij de grote kloof van Guatemala City. Haar moeder werkte hard als conciërge om voor het gezin te zorgen en de kinderen een fijne kindertijd te geven.

Toen haar vader terug in beeld kwam, was haar kindertijd voorbij.

“Hij zorgde ervoor dat we gevangen zaten.”

‘s Nachts kwam hij dronken thuis en mishandelde hij Jakelins moeder. Overdag was haar moeder aan het werk, en verschoof zijn aandacht al snel naar Jakelin en haar broers. Hij nam ze mee naar beneden in het ravijn, en dwong ze om hout te hakken en te verkopen – uitputtend en gevaarlijk werk voor kinderen.

Wat hij in het donker deed, was nog veel erger voor Jakelin. ’s Nachts sloop haar vader Jakelins kamer in en misbruikte haar. Hij dreigde het hele gezin te vermoorden als ze haar mond hierover open zou doen. Verschrikkelijk genoeg, hadden heel veel kinderen in haar omgeving te maken met dezelfde terreur.

Diepe angst

In Guatemala worden veel slachtoffers misbruikt door degenen die het dichtst bij hen staan. Het is de diepe angst die deze kinderen ervan weerhoudt om hun mond open te doen over het misbruik of dit te melden als misdrijf. Jakelin onderging het terugkerende misbruik in stilte.

Toen haar moeder achter dit terreur kwam, nam ze Jakelin en haar broers mee naar buiten en vluchtte ze naar de kerk. Na hun ontsnapping meldde Jakelins moeder het misdrijf bij de lokale autoriteiten. Maar zonder de middelen om een advocaat in te huren, was er weinig hoop op een veroordeling in de rechtbank.

lorem
Jakelin2

Iedereen verdient gerechtigheid, ongeacht wie je bent of waar je woont. Niemand verdient het om slachtoffer van geweld te zijn. Gelukkig werd gerechtigheid voor Jakelin niet alleen mogelijk, maar ook realiteit.

Steun van donateurs als jij , zorgde ervoor dat ze in beeld kwam bij IJM en wij met haar op konden lopen op weg naar gerechtigheid. Een IJM advocaat behandelde haar zaak en nazorgmedewerkers hielpen haar met haar pijn en schaamte, door professionele nazorg en counseling. Ze kreeg de kracht om de stilte te doorbreken, te getuigen tegen haar vader en daardoor een veroordeling van 8 jaar cel mogelijk te maken.

Iedereen verdient recht, ongeacht wie je bent en waar je woont.

lorem
Jakelin5

Jakelin is volledig tot bloei gekomen.

Jakelin heeft na dit alles haar middelbare school alsnog afgemaakt. Negen jaar later heeft ze nu een zoon en weet ze precies wat ze wil met haar leven. Ze wil advocaat worden, om hetzelfde te doen wat een advocaat 9 jaar geleden voor haar deed: Laten zien dat recht voor de armen echt mogelijk is.

“Door de hulp die we ontvingen, zitten wij niet vast in het verleden”, vertelt Jakelin. “We kunnen vooruit. Ik voel me goed en ben blij met wie ik ben. Ik hoef me achter niemand te verschuilen. Ik kan dingen aan en ik kan anderen helpen.”

Doe met ons mee en maak recht voor de armen écht mogelijk!

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up