shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Thais lid van smokkelbende gearresteerd

BANGKOK, THAILAND - Een lid van een internationale smokkelbende in Thailand is gearresteerd! Thaise autoriteiten hebben een booteigenaar opgepakt, die ervan wordt beschuldigd de Cambodjaanse visser Sitha* te hebben verhandeld en uitgebuit op zijn schip.

De beschuldigde booteigenaar werkte veel samen met Vanna, een smokkelaar die Cambodjaanse mannen verkocht aan kapiteins en eigenaren van Thaise vissersboten. Vanna is de man die Sitha een aanbod deed voor werk en een vast loon. De realiteit bleek echter anders, Sitha werkte de klok rond en had na maanden werk nog steeds geen loon ontvangen. Hij werd hardhandig mishandeld, kreeg vaak geen eten en zijn identiteitspapieren waren in beslag genomen. Hij kon nooit aan land en als hij om toestemming vroeg, werd dit geweigerd. “Ik voelde me wanhopig” zei hij. Toen hij een kans zag om te ontsnappen, greep hij die. Hij kwam in contact met IJM, die sindsdien met de Thaise autoriteiten aan de zaak werkt.

De smokkelbende bestaat uit een netwerk van ronselaars, smokkelaars en werkgevers, die zich uitstrekken van Cambodjaanse dorpen tot de havens van Thailand. Ze zijn berucht om de uitbuiting van honderden Cambodjaanse arbeiders, zoals Sitha. Er zijn een handvol leden van de bende voor het gerecht gebracht in Cambodja en Thailand en ook smokkelaar Vanna is in zowel Thailand als Cambodja veroordeeld voor zijn misdaden.

Door onderzoek te doen naar het netwerk van Vanna, kwamen er meer bendeleden in beeld, waaronder de gearresteerde booteigenaar. Toen Sitha het nieuws over deze arrestatie hoorde, zei hij dat hij zo blij en dankbaar is voor degenen die gerechtigheid blijven zoeken voor mensen zoals hij. Sitha heeft een compensatie ontvangen voor al zijn gewerkte uren onder dwang. Sitha en zijn gezin waren dolgelukkig toen ze het geld ontvingen. Hij wil van het geld een stukje land kopen, zodat hij zijn gezin kan onderhouden.

*Een pseudoniem

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up