shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

‘Terugdringen Europese mensenhandel verdient topprioriteit’

BOEKAREST – “Als we een serieuze daling van het aantal gevallen van mensenhandel in heel Europa willen zien, moeten we hier een topprioriteit van maken.” Dat zei Gary Haugen, CEO van IJM, tijdens een conferentie over mensenhandel die IJM dinsdag 21 maart samen met de regering van Roemenië hield.

Op de conferentie, genaamd ‘Common Challenges and New perspectives in Fighting Trafficking in Persons’, kwamen diverse vertegenwoordigers van de Roemeense regering, het Roemeense parlement en experts in Boekarest bijeen.

De Europese Commissie bereidt een nieuwe richtlijn voor tegen mensenhandel. Bij de conferentie werd daarom besproken wat de beste middelen zijn om slachtoffers van mensenhandel te helpen, daders ter verantwoording te roepen en te voorkomen dat er meer slachtoffers vallen. Door de oorlog in Oekraïne - waarbij miljoenen op de vlucht sloegen - is de strijd tegen mensenhandel nog urgenter geworden. Mensenhandelaren maken namelijk misbruik van de kwetsbaarheid van vluchtelingen.

“Roemenië heeft bemoedigende voorbeelden gegeven van de bestrijding van mensenhandel, zowel op nationaal als op Europees niveau,” aldus Haugen. “Het team van International Justice Mission werkt nauw samen met de Roemeense autoriteiten om slachtoffers van mensenhandel op te sporen en hen te ondersteunen tijdens rechtszaken. We werken ook samen met de autoriteiten om mensenhandelaren voor het gerecht te brengen en slachtoffers goede traumahulp te bieden. We weten dat de Roemeense autoriteiten zich hiervoor inzetten en bij IJM zetten we ons in voor deze strijd. Maar om te slagen is er een nog betere samenwerking en coördinatie tussen landen in Europa nodig. En dat is de belangrijkste reden waarom we hier vandaag allemaal zijn - om een gemeenschappelijke basis en oplossingen te vinden.”

Ook Nicolae Ionel Ciucă, premier van Roemenië, sprak op de conferentie. Hij benadrukte: “We moeten ons vastberaden blijven inzetten voor de bestrijding van mensenhandel en de capaciteit, beschikbaarheid en moed hebben om dit probleem op deze drie niveaus aan te pakken: preventie, bestrijding en bescherming van de slachtoffers.”

IJM werkt samen met de Roemeense autoriteiten om Europese mensenhandel terug te dringen, en werkt daarbij ook samen met autoriteiten in onder andere Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Caroly Houmes, directeur van IJM Nederland: “We zijn blij met de samenwerking die we zijn aangegaan met organisaties en overheden in zowel Roemenië als in Nederland om deze misdaad te bestrijden. Deze vorm van zware criminaliteit gedijt bij straffeloosheid. In de landen waar wij al jaren actief zijn, hebben we aangetoond dat onze aanpak effectief is in de strijd tegen mensenhandel en moderne slavernij. In Roemenië en andere EU-landen hopen en verwachten wij ook te kunnen helpen bouwen aan een goed functionerend rechtssysteem dat kwetsbare mensen beschermt.”

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up