Muskathlon en IJM bundelen krachten in de strijd tegen moderne slavernij

Muskathlon en IJM slaan de handen ineen voor structurele verandering in de strijd tegen moderne slavernij.
Wereldwijd worden circa 50 miljoen kinderen, vrouwen en mannen uitgebuit in slavernij. International Justice Mission (IJM) is ’s werelds grootste organisatie in de strijd tegen slavernij. Vanaf nu bundelen IJM en Muskathlon hun krachten. Het doel is niet alleen slachtoffers te bevrijden, maar ook landen te helpen hun rechtssysteem te versterken, zodat miljoenen mensen worden beschermd tegen geweld en slavernij.
Bruggenbouwers
IJM strijdt al jaren voor de vrijheid van slachtoffers, de berechting van daders en het herstel van gebroken rechtssystemen. Sinds de oprichting in 1997 heeft IJM bijna 100.000 mensen bevrijd. Het doel is om in 2030 350 miljoen mensen te beschermen. Daarvoor werkt IJM samen met lokale autoriteiten.
“Onze missie is niet alleen om mensen te bevrijden uit slavernij, maar ook om de systemen te versterken die hen moeten beschermen,” zegt Enrico Pruis, directeur van IJM Nederland. “De samenwerking met Muskathlon maakt het mogelijk om een beweging van betrokken mensen te creëren, die niet alleen geld inzamelen, maar ook getuigen tegen onrecht. Samen bouwen we aan een wereld waar slavernij geen plaats meer heeft.”
Muskathlon
De Muskathlon is een beweging voor recht, met bewogenheid voor mensen. Deelnemers trekken een jaar uit om zich te verdiepen in thema’s als armoede, geloofsvervolging of mensenhandel. Het is een jaar van recht, waarin ze lezen, luisteren, bidden, trainen en actie voeren. Niet alleen om zelf in het hart geraakt te worden, maar ook om bewustwording te creëren bij familie, vrienden en hun omgeving.
Ze maken een reis met diepe impact naar de frontlinie van het onrecht - de plek waar hulp het hardst nodig is. Daar kunnen deelnemers hardlopen, wandelen of fietsen. Naast het inzamelen van geld zetten ze zich ook fysiek in voor gerechtigheid. Het is meer dan een sportprestatie: het is een teken van toewijding en hoop. Op de plek van bestemming werkt de Muskathlon samen met betrouwbare, lokaal verankerde organisaties zoals Compassion, Open Doors, Tot Heil des Volks en - vanaf nu - ook IJM.
“Door samen te werken met IJM kunnen we niet alleen slachtoffers helpen, maar ook bijdragen aan het versterken van rechtssystemen,” zegt Wouter de Vos, directeur van 4M Nederland. “Het is een stap richting duurzame verandering.”
Uit de bubbel
Er is ook blijvende impact voor de deelnemers. De grootste verandering bij Muskathleten vindt vaak pas na de reis plaats. “De confrontatie met de frontlinie van onrecht zorgt voor een blijvende impact,” zegt Wouter de Vos. “Je stapt uit je eigen comfortabele wereld, ervaart de schrijnende realiteit en keert terug met een nieuw perspectief. Die verandering zie je terug in dagelijkse keuzes — in hoe je consumeert, geeft, werkt en betrokken bent bij je geloofsgemeenschap. Het is een perspectief dat je alleen ervaart als je hart geraakt is.”
Bij thuiskomst worden Muskathleten uitgedaagd om hun eigen bubbel te doorbreken - thuis, in de kerk, in de samenleving.
Muskathlon 2026
De eerste gezamenlijke Muskathlon met IJM in 2026 wordt binnenkort bekendgemaakt. Wil jij bijdragen aan structurele verandering? Laat het alvast weten via onze interesselijst. Kijk niet weg maar bouw mee aan een wereld zonder slavernij.
Voor meer informatie of om je aan te melden, ga naar muskathlon.nl