shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Moeder zoekt hulp na mishandeling - aangifte van haar kinderen brengt uitkomst

Op 12 juni 2023 veroordeelde de rechter van het district Kasese (West-Uganda) een 47-jarige man tot acht maanden gevangenisstraf nadat hij schuldig was bevonden aan het fysiek mishandelen van zijn vrouw, Hadassah*.

Het echtpaar is al 28 jaar getrouwd en heeft samen 9 kinderen. Hadassah wordt verschillende keren fysiek mishandeld door haar man. Ze doet meerdere malen aangifte bij de plaatselijke autoriteiten, die haar aanmoedigen om zich te verzoenen. Haar echtgenoot blijft haar echter mishandelen.

Op 5 april 2023 mishandelt hij Hadassah in het bijzijn van twee van hun kinderen. Hij laat haar achter met blauwe plekken op haar gezicht, gezwollen ogen en pijn bij haar schouder en borst. De kinderen komen tussenbeide en gaven de zaak aan bij de politie. De dader wordt gearresteerd, maar vervolgens weer op borgtocht vrijgelaten. Hadassah is hierover erg verontrust. Ze informeert de Community Development Officer (CDO) in haar gebied, die op zijn beurt IJM Uganda inlicht.

IJM schakelt de politie in, waarna de dader opnieuw wordt aangeklaagd voor huiselijk geweld. Op 4 mei 2023 wordt de dader in voorlopige hechtenis genomen.

Op 12 juni 2023 is Hadassah aanwezig in de rechtszaal met de kinderen, ze zijn allemaal klaar om te getuigen. Als de dader hen ziet, besluit hij om schuld te bekennen - hoewel hij de aanklacht eerder heeft ontkend. Hadassah verzoekt de rechtbank hem een gevangenisstraf te geven voor de lange tijd dat hij haar heeft mishandeld. Daarop veroordeelt de rechtbank de man tot 8 maanden gevangenisstraf.

“De overtreding die hij heeft begaan is ernstig en had gemakkelijk fataal kunnen worden,” zo staat te lezen in het rechtbankvonnis. “Deze rechtbank veroordeelt geweld tegen vrouwen in welke vorm dan ook.”

In een reactie op het vonnis zegt Ruth Ongom van IJM Uganda: “Hadassah was erg blij met het vonnis en ze voelt zich beschermd door de rechtbank. Dit heeft haar vertrouwen en dat van haar familieleden in het rechtssysteem versterkt.”

*Om haar privacy te beschermen, gebruiken we een schuilnaam.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up