IJM Guatemala traint politieagenten in trauma-geïnformeerde zorg
Geweld tegen vrouwen en kinderen
Het is cruciaal dat politieagenten zich bewust zijn van de diepgaande impact van trauma. Om die reden heeft IJM Guatemala onlangs een training gelanceerd over trauma-geïnformeerde zorg. De cursus is bedoeld voor professionals in Guatemala die in contact komen met vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van geweld.
Stel je een vrouw voor die seksueel geweld heeft meegemaakt en aangifte doet bij een mannelijke politieagent. Tijdens het verhoor kan hij – zonder het te beseffen – haar trauma triggeren, bijvoorbeeld door een deur hard dicht te slaan of suggestieve vragen te stellen. Als zij hierdoor begint te stotteren of zich bepaalde details niet herinnert, kan de agent haar gedrag verkeerd interpreteren. Dit leidt vaak tot een onvolledig of gebrekkig rapport, dat te weinig informatie bevat voor een goed onderzoek.
Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk het is dat politieagenten zich bewust zijn van de diepgaande impact van trauma. Slachtoffers kunnen verkeerd begrepen, afgewezen of zelfs opnieuw getraumatiseerd worden wanneer professionals niet getraind zijn om de fysieke en emotionele gevolgen van trauma te herkennen.
Trauma verandert hoe onze hersenen op stress reageren. Slachtoffers kunnen daardoor heftig reageren op situaties die anderen als onschuldig ervaren. Het beïnvloedt niet alleen hoe mensen zich voelen, maar ook hun vertrouwen in het rechtssysteem. Dat vertrouwen is nodig om bescherming, medische zorg, psychologische hulp en andere nazorg te kunnen ontvangen.
De training helpt agenten om slachtoffers met meer gevoeligheid te benaderen. Zo wordt niet alleen het slachtoffer beter beschermd en ondersteund, maar komt ook een zorgvuldiger onderzoek tot stand.
IJM Guatemala werkt voor deze training samen met het Secretariaat tegen seksueel geweld en uitbuiting (SVET), de belangrijkste overheidsinstelling op dit gebied in Guatemala.
Tatiana Navas, zelf overlevende van geweld en betrokken bij het netwerk ‘My Story Matters’, is heel blij met de training. “Als ik terugdenk aan mijn eigen verhaal – en aan de verhalen van talloze dappere overlevenden die ik heb ontmoet – word ik eraan herinnerd hoeveel mensen in ons land nog steeds wachten op gerechtigheid en genezing. Daarom is het dringend noodzakelijk dat justitiële instellingen en alle organisaties die overlevenden ondersteunen, op een gecoördineerde manier samenwerken. We hebben een landelijke inzet nodig voor traumagerichte zorg, zodat elke overlevende met begrip, waardigheid en de steun wordt behandeld die hij of zij verdient.”
Foto: Tati Navas van ‘My Story Matters’ en Jimena Delón, aftercare specialist bij IJM Guatemala, bij de lancering van de training.