shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Drie mensenhandelaren veroordeeld voor cyberslavernij

Drie mensenhandelaren zijn veroordeeld voor cyberslavernij. Zij hadden negen mannen uit Indonesië naar Cambodja gelokt, hen maandenlang opgesloten en gedwongen om rijke mensen online geld af te troggelen. Wie de targets niet haalde, riskeerde lijfstraffen.

“We hebben een mooie baan voor jullie in Cambodja,” zo werd de Indonesiërs begin 2022 voorgehouden. Maar in Cambodja werden ze opgesloten en werden hun paspoorten afgepakt. Die ‘mooie baan’ betekende: nepprofielen aanmaken op social media en zoveel mogelijk rijke, oudere mensen oplichten. Die mensen moesten ze verleiden om te investeren in valse crypto of een ‘romance’ aan te gaan.

Een familielid van de survivors sloeg alarm over de situatie bij de politie. IJM Cambodja wist samen met de Cambodjaanse politie de survivors uit het gebouw te bevrijden.

Met steun van de Indonesische ambassade in Cambodja werden de negen survivors in juli 2022 terug naar Indonesië begeleid. Drie daders werden gearresteerd na aangifte bij de politie door de Indonesische ambassade. In november 2022 stonden ze terecht.

De rechtbank veroordeelde de daders tot drie tot vier jaar gevangenisstraf en beval hen restitutie te betalen aan de negen survivors. Eén van hen, Moris*, zei dat hij tevreden is met het vonnis van de rechtbank. “Mijn vrouw gaat binnenkort bevallen en we hebben geld nodig voor baby-uitgaven. Ik ben dus echt afhankelijk van deze restitutie, omdat ik in Cambodja geen salaris kreeg.” Moris werkt inmiddels bij een klein meubelbedrijf.

Cyberslavernij is een groeiend probleem in Azië. Er zijn veel cybercrimebendes actief in Cambodja, maar ook in Myanmar, Laos en de Filipijnen. NRC Handelsblad berichtte uitgebreid over deze nieuwe vorm van criminaliteit. “Opgesloten in Cambodjaanse torenflats verdienen duizenden mensen via online oplichting geld voor de maffia. Wie weigert, riskeert marteling,” aldus NRC.

Andrey Sawchenko, vicepresident van IJM's Forced Labor Slavery Program in Azië-Pacific, is blij met het vonnis van de Indonesische rechter. “Strafrechtelijke vervolging is fundamenteel om deze misdaad bij de wortel aan te pakken en uit te roeien, dus we zijn heel blij met de inspanningen van de Indonesische autoriteiten.”

*Om zijn privacy te beschermen, gebruiken we een pseudoniem.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up