shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Cambodjaanse mensenhandelaar gearresteerd nadat hij twee jaar voortvluchtig was

De Cambodjaanse politie heeft een mensenhandelaar gearresteerd die twee Cambodjaanse meisjes had geronseld om als dienstmeisjes te werken in Maleisië. De veroordeelde handelaar werd gearresteerd door de politie nadat hij twee jaar op de vlucht was geweest.

Ny* was 12 jaar oud en Lalin* 16 jaar toen ze in 2017 werden geronseld om te gaan werken in Maleisië. De belofte van een goedbetaalde baan bleek een leugen, want ze werden niet betaald. De meisjes werden gedwongen om lange dagen te maken, met maar heel weinig slaap en eten. Bovendien werd Ny* seksueel misbruikt door de belangrijkste ronselaar. 

Bij de redding van deze meisjes in 2019 werkte IJM samen met de Maleisische autoriteiten en een lokale NGO-partner. "Onze medewerkers hebben hard gewerkt om wettelijke vertegenwoordigers voor beide slachtoffers te regelen. Ook zorgden ze ervoor dat ze nazorg ontvingen om met het trauma te leren omgaan," aldus Jacob Sims, Field Office Director voor IJM Cambodja.

De eerste arrestatiepoging in 2019 mislukte doordat er informatie was gelekt naar de dader. De belangrijkste ronselaar ontsnapte en tot eind 2021 ontbrak van hem elk spoor. 

In januari 2022 kreeg IJM een tip, waarop de politie snel werd verzocht om de arrestatie uit te voeren. Na de vakantieperiode in februari 2022 reageerde de politie van de provincie Kampong Thum snel en arresteerde de handelaar in een andere provincie.

"Het was een spannende onderneming, want hij probeerde te ontsnappen zodra hij de politie zag. Maar we danken God dat de politie snel genoeg was om hem te arresteren voordat hij van de trap sprong," vertellen medewerkers van IJM Cambodja.

De aangeklaagde, die de belangrijkste ronselaar en dader was, werd al in maart 2020 veroordeeld tot 17 jaar gevangenisstraf. De drie medeplichtigen werden veroordeeld tot zes jaar cel, maar twee van hen zijn met succes in hoger beroep gegaan en kregen strafvermindering.

IJM prijst de proactieve en gestructureerde aanpak van de Cambodjaanse politie en hun bereidheid om mensenhandel en gedwongen arbeid ook over de grens te bestrijden.

Medewerkers en partners van IJM vieren het feit dat de belangrijkste dader, die de meisjes onuitsprekelijk lijden heeft bezorgd, nu voor het gerecht is gebracht. De meisjes beginnen vol hoop aan een nieuw leven.  

 *De meisjes heten in werkelijkheid anders.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up