shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

4 verdachten van moord op IJM-collega Willie, Joseph en Josephat na slopend proces van 6 jaar veroordeeld.

Na een rechtsproces van 6 jaar is er eindelijk gerechtigheid: Op vrijdag 22 juli 2022 is uitspraak gedaan in de zaak 'Mavoko 3'! Drie politieagenten en een burger werden officieel schuldig bevonden voor de moord op IJM-collega Willie, cliënt Josephat en chauffeur Joseph. Eén politieagent werd vrijgesproken. We zijn er zeker van dat de openbaar aanklager in Kenia het volledige vonnis van de rechtbank zal bekijken en op basis daarvan zorgvuldig zal overwegen of er gronden zijn om in beroep te gaan tegen de vrijspraak van deze agent.

Dit is een gedenkwaardige beslissing en een duidelijke boodschap voor politieagenten die hun macht misbruiken. Zij zullen ter verantwoording worden geroepen. IJM's focus is het versterken van rechtssystemen, zodat wetten worden gehandhaafd en criminelen worden afgeschrikt, omdat ze er niet langer mee wegkomen. Bovenal is het IJM's doel om kwetsbare mensen te beschermen tegen geweld, ook als dat geweld door hun eigen politie veroorzaakt wordt. We zijn blij en opgelucht en geloven dat deze veroordeling een grote stap zal zijn in de verantwoordelijkheid van de Keniaanse politie voor hun eigen daden.

IJM-Kenia directeur Benson is opgelucht: "Vandaag heeft het recht gewonnen. We hebben een lange weg afgelegd en hopen dat deze uitspraak familie, vrienden en collega's troost biedt. Niemand mag meemaken wat de drie mannen hebben meegemaakt, door toedoen van degenen die hen hadden moeten beschermen, de politie. Hoewel het lang heeft geduurd, zijn we blij dat dit rechtsproces heeft bewezen dat het recht uiteindelijk zal zegevieren voor slachtoffers."

Directeur van IJM in Nederland Caroly Houmes vertelt: "Zes jaar later, vele getuigen, hoor en wederhoor, verdriet én moed - en een hele lange adem - is er nu een uitspraak. Het was pijnlijk om opnieuw tot in detail te horen hoe onze collega’s en cliënt om het leven zijn gebracht. Deze uitspraak is ontzettend belangrijk voor het rechtssysteem in Kenia: dat ook politie verantwoordelijk wordt gehouden. We denken vandaag opnieuw aan Willie, Joseph en Josephat en hun gezinnen - en de vele anderen die slachtoffer zijn geworden van buitengerechtelijke executies door de politie. En we blijven in Kenia werken om te zorgen dat mensen worden beschermd door een goedwerkend rechtssysteem; om daarmee nooit het slachtoffer te worden van deze misdaad. Deze uitspraak is een belangrijke mijlpaal waar we dankbaar voor zijn."

Moord op 3 mannen, onder wie Keniaanse IJM-collega's.
Op 23 juni 2016 werden IJM-advocaat Willie Kimani, zijn cliënt Josephat Mwenda en chauffeur Joseph Muiruri om het leven gebracht. Ze werden ontvoerd nadat ze de rechtbank verlieten en een week later gevonden.
Meer lezen over deze zaak? In juni 2021 schreven we dit artikel ->

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld en machtsmisbruik.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers van politiegeweld te beschermen, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up