30 mensenrechtenorganisaties veroordelen besluit om agenten in Baby Pendo-zaak niet te vervolgen
Politiegeweld
Dertig mensenrechtenorganisaties, waaronder International Justice Mission en Amnesty International Kenya, zijn zeer teleurgesteld over het besluit van het Openbaar Ministerie in Kenia om acht politieagenten niet langer te vervolgen voor hun rol in de gewelddadige dood van de zes maanden oude Samantha Pendo.
Het babymeisje Samantha Pendo overleed in augustus 2017 in Kisumu, nadat politieagenten haar huis binnendrongen en haar zwaar mishandelden tijdens gewelddadige protesten na de verkiezingen. Haar dood werd een symbool van buitensporig politiegeweld in Kenia.
Afgelopen maandag verschenen vier politieagenten voor het Hooggerechtshof van Kenia. Zij worden beschuldigd van ernstige mensenrechtenschendingen, zoals moord, verkrachting en marteling van burgers tijdens het geweld rond de verkiezingen van 2017. Het Openbaar Ministerie had deze zaak al in 2022 ingediend, maar door herhaald uitstel duurde het meer dan twee jaar voordat de rechtszaak begon.
Het besluit om acht andere agenten niet langer te vervolgen, volgt op zeker tien verzoeken om de behandeling van de zaak uit te stellen. Daarbovenop werd de aanklacht aangepast zonder overleg met de instantie die het onderzoek heeft gedaan, de Independent Policing Oversight Authority (IPOA).
In de nieuwe aanklacht worden hogere politiechefs, die destijds de leiding hadden, buiten beschouwing gelaten. Tegelijkertijd zijn de namen van slachtoffers en getuigen openbaar gemaakt, wat hun veiligheid in gevaar brengt en het rechtsproces kan schaden.
De mensenrechtenorganisaties roepen daarom alle betrokkenen op om de slachtoffers te beschermen, zoals verplicht onder de Victims Protection Act, en hun namen niet meer openbaar te maken. “Alles moet worden gedaan om te voorkomen dat deze mensen opnieuw gevaar lopen, zoals in eerdere zaken over het verkiezingsgeweld van 2007-2008.”
Daarnaast verklaren ze: “De aanhoudende vertragingen en pogingen om het proces te dwarsbomen zijn schadelijk voor de slachtoffers en het vertrouwen van de samenleving. Wij dringen er bij de rechter op aan om het proces tegen de vier overgebleven agenten snel en eerlijk voort te zetten. De familie van Baby Pendo en vele andere getroffen burgers verdienen rechtvaardigheid, genoegdoening en de mogelijkheid om dit pijnlijke hoofdstuk af te sluiten.”
De oproep werd ondertekend door Vincent Chahale (directeur van IJM Kenia), Irungu Houghton (directeur van Amnesty International Kenia), Tina Alai (directeur van Utu Wetu Trust) en de Keniaanse Police Reforms Working Group, een groep van organisaties die zich inzetten voor een rechtvaardig politieapparaat in Kenia.
Foto: Protest in Nairobi tegen politiegeweld in 2016, vanwege de moord op IJM-advocaat Willie Kimani, IJM-cliënt Josephat Mwenda en hun chauffeur Joseph Muiruri.