shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Moord op Willie, Josephat en Joseph: vandaag 5 jaar geleden

Deel

Moord op Willie, Josephat en Joseph: vandaag 5 jaar geleden

Vandaag is het vijf jaar geleden dat in Kenia IJM-advocaat Willie Kimani, IJM-cliënt Josephat Mwenda en hun trouwe chauffeur Joseph Muiruri werden ontvoerd, mishandeld en uiteindelijk vermoord.

lees verder

De drie werden op 23 juni 2016 ontvoerd toen ze de rechtbank verlieten na een hoorzitting in een zaak van machtsmisbruik door de politie. Een politie-agent had Joseph uit het niets mishandeld. Getuigen zeiden dat zij de advocaat en zijn cliënt kort na de zitting in een keldercel van een plaatselijk politiebureau nog hadden gezien. Vervolgens werden ze niet meer levend teruggezien.

Een week later, op 30 juni, kwam het nieuws waar het wereldwijde team van IJM al voor vreesde. De drie mannen waren gevonden, aan de oever van de Ol Donyo Sabuk River. De staat van hun lichamen getuigden van de marteling die zij hadden ondergaan voordat hun moordenaars hen om het leven brachten. De rechtszaak tegen de vier verdachten loopt nog steeds. Het zijn vier agenten. Intussen zijn er al tientallen getuigen gehoord.

IJM Kenia directeur Benson Shamala vertelt:

“De pijn en de herinneringen zijn, 5 jaar later, nog steeds vers. Maar we kijken ook vooruit met moed en hoop."

"We geven honderd procent in het gevecht voor gerechtigheid en zien uit naar het moment dat politiegeweld iets van het verleden is. We dromen van een Kenia waar de politiecultuur bekend staat om haar professionaliteit en respect voor de wet. We weten dat de weg voor ons nog lang is, maar we geloven erin en zijn meer toegewijd dan ooit tevoren om deze weg te gaan."

De gruwelijke moord laat het topje van de ijsberg zien van corruptie binnen de Keniaanse politie. Vrouwen en mannen worden lukraak opgepakt, mishandeld en in de gevangenis gegooid. En omdat zij geen advocaat kunnen betalen, moeten zij soms jaren wachten om hun vrijheid weer terug te krijgen. De gevolgen voor achtergebleven families zijn desastreus, nu vader of moeder niet meer voor hen kan zorgen maar onschuldig achter de tralies zit.

IJM bijt zich in deze en andere zaken vast. Om de achtergebleven families bij te staan én om te bewijzen dat recht voor de armsten niet te stoppen is. Door mee te helpen bouwen aan goed functionerende rechtssystemen krijgen ook de meest kwetsbaren de bescherming die zij verdienen. Goed nieuws is dan ook dat de nieuwe opperrechter in Kenia gezworen heeft dat rechtszaken zich niet langer dan drie jaar mogen voortslepen. Ook niet wanneer de verdachten politieagenten zijn.

Er is nog een lange weg te gaan. Voor de familie van Willie, Joseph en Josephat. Voor al de andere slachtoffers van politiegeweld. Maar als we blijven geloven in een oplossing en de strijd niet opgeven, zal ook Kenia ooit een land worden waar de armsten worden beschermd tegen een plaag van geweld. Daar gaan we nú voor en daar blijven we voor gaan.

---


Juist in tijden waarin ons geduld en onze vastberadenheid op de proef worden gesteld, voelen wij ons enorm gesteund door het gebed van onze Prayer Partners. Bedankt! Ook meebidden? Bekijk hier meer.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up