shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

13 daders van seksueel geweld veroordeeld in Bolivia

BOLIVIA - Dankzij de inzet van Pro Deo-advocaten die door IJM zijn getraind, zijn het eerste kwartaal van 2023 13 daders veroordeeld voor (seksueel) geweld tegen vrouwen en kinderen. Deze vonnissen betekenen goed nieuws voor 12 vrouwen en kinderen die leden onder het geweld en misbruik van deze daders.

“Eén van deze zaken was de moeilijkste zaak die we ooit hebben opgepakt,” vertelt Jael Media, een advocaat van IJM Bolivia die deel uitmaakt van de groep Pro Deo-advocaten. Hij doelde op de zaak van Fabricio*. Deze jongen was nog maar 13 toen hij via social media en online games in contact kwam met twee criminelen. Ze deden zich voor als vriend en lieten hem geloven dat ze van hem hielden, totdat ze hem seksueel gingen misbruiken. Dit was voor Fabricio zo’n traumatische ervaring dat hij overwoog een einde aan zijn leven te maken.

Jael Media, één van de Pro Deo-advocaten, vertelt: “Deze mannen hadden heel veel macht. Als team waren we soms bang dat ze zouden worden vrijgesproken. Maar op 8 februari werden beide daders schuldig bevonden aan het misdrijf van verkrachting van een minderjarige en veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf, dat is wettelijk gezien de maximale straf voor dit misdrijf.”

Een ander kind dat de pro deo-advocaten verdedigden was Evelin*. In november 2020 werd zij bedrogen door een man die zich voordeed als politieagent. Hij ontvoerde het meisje, randde haar aan en verkrachtte haar. Evelin vluchtte zodra ze de kans had, maar vergat niet wat cruciale details over de man op te schrijven. Hierdoor kon hij in minder dan 24 uur worden gearresteerd.

De juridische strijd sleepte zich lang voort, maar uiteindelijk werd hij op 6 februari 2023 veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Evelin voelde zich opgelucht toen ze het vonnis van de rechter hoorde. Ze vertelt: “Eerder was ik bang dat ik hem zou tegenkomen of hij mij zou komen opzoeken.”

Een studie uit 2018 toonde aan hoe cruciaal het is dat survivors van (seksueel) geweld juridische en psychosociale steun krijgen. Dit verhoogt de kans aanzienlijk dat hun zaak uitmondt in een veroordeling. Daarom investeert IJM in vrijwilligersprogramma’s voor advocaten en hulpverleners. Zij worden getraind om survivors van seksueel geweld te vertegenwoordigen in de rechtszaal en juridische en psychosociale ondersteuning bieden. Sinds 2018 hebben IJM Bolivia en door IJM getrainde vrijwilligers 57 veroordelingen mogelijk gemaakt.

*Om veiligheidsredenen gebruiken we pseudoniemen.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up