shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Rosa Oppong: ‘Ik brak toen ik zag de jongens een gewoon poloshirt droegen’

Deel

Rosa Oppong: ‘Ik brak toen ik zag de jongens een gewoon poloshirt droegen’

Het werk van Rosa Oppong, nazorgcoördinator bij IJM Ghana, is complex en uitdagend. Toch zou ze niet anders willen. “Ik heb de kans impact te hebben in de levens van getraumatiseerde kinderen.”

Lees verder

In Ghana strijdt IJM tegen slavernij in de visindustrie rond het Voltameer. Samen met de autoriteiten bevrijdt IJM kinderen die verhandeld zijn, geeft hen traumazorg en strijdt ervoor dat mensenhandelaren worden vervolgd.

Rosa Oppong is verantwoordelijk voor de nazorg aan kinderen die bevrijd zijn. Ze biedt crisisopvang voor bevrijde kinderen, onderhoudt contacten met partnertehuizen en ondersteunt kinderen die bevrijd zijn tijdens gerechtelijke procedures.

“Ik voel me bevoorrecht om dit werk te doen,” zegt Rosa over werk. “Het geeft me de kans om bevrijde kinderen te helpen transformeren en impact te hebben in hun levens.”

Het kan een hele uitdaging zijn om contact te maken met kinderen die bevrijd zijn en vaak heftige trauma’s hebben opgelopen. Rosa: “Ik herinner me een bevrijde jongen die geen woord sprak. Hij werd naar het meer gebracht toen hij 4 jaar oud was. Hoewel hij 8 was toen we hem ontmoetten, leek hij 6 jaar oud. Hij begreep wat er tegen hem gezegd werd, maar hij kon niet betekenisvol communiceren. Ik moest een kano tekenen met golven eronder en hem dat laten zien om hem aan te moedigen mij zijn verhaal te vertellen. Zijn eerste woorden sinds hij in de tijdelijke opvang was geplaatst, waren ‘teken een motor aan het uiteinde van de kano’. Ik was zo blij dat hij zich kon identificeren met wat er getekend was. Na die uitspraak vertelde hij me over zijn leven op het meer, wat ons hielp om zijn behoeften in te schatten en een behandelplan voor hem op te stellen.”

lorem
Ghana Rosa2 jpg2021 Ghana Staff Rosa Apronti Oppong 2021 Ghana Staff Rosa Apronti Oppong Approved for Full Use

Zo zijn er meer verhalen die ze nooit zal vergeten. “Een keer werden twee jongens bevrijd en ze konden hun familie niet terugvinden omdat ze te jong waren toen ze het huis verlieten. Bij de bevrijding konden ze geen polo- of T-shirts dragen omdat ze een ernstige huidziekte hadden. Ze moesten shirts dragen met knopen aan de voorkant, zodat ze de knopen open konden maken, omdat hun huid bleef jeuken en ze bleven krabben. Als onderdeel van hun revalidatieproces werden ze naar het ziekenhuis gebracht en werd hun huidziekte behandeld. Toen ik daarna zag dat ze een gewoon poloshirt droegen, brak ik bijna. Het lijkt iets eenvoudigs, maar ik realiseerde me dat dit diepe betekenis heeft in het herstelproces.”

“Waarom ik denk dat de missie van IJM belangrijk is in Ghana? Er zijn kwetsbare mensen in Ghana. Sommigen zie je overal; op straat, in scholen, enzovoort. Degenen op het meer worden nauwelijks gezien. Veel Ghanezen weten niet eens van mensenhandel op het Voltameer. Daarom is de missie van IJM zo belangrijk, om deze verhandelde kinderen te bevrijden én gerechtigheid voor hen te zoeken. ”

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
Constanza vond kracht na geweldstrauma: ‘Nooit te laat om opnieuw te dromen’

Ze kreeg te maken met zwaar geweld: vernederingen, pesterijen en seksueel misbruik. Maar Constanza uit Colombia vond kracht om door te gaan en voor haar kinderen te zorgen. “Het leven heeft me laten zien dat zelfs als we vallen, we altijd kunnen opstaan.”

Dankzij Emma’s moed werd deze inheemse gemeenschap een veiligere plek

In Intibucá, een inheemse gemeenschap in Honduras, was geweld tegen meisjes en vrouwen wijdverspreid. Dankzij de moed van de 13-jarige Emma*, die aangifte deed tegen haar oom voor misbruik, werd deze gemeenschap een veiliger plek voor haarzelf en anderen.

‘Kinderen worden voor het leven getekend, daar lig ik wakker van’

Op grote schaal betalen Nederlanders voor misbruik van Filipijnse kinderen voor livestreams. Linda van den Oever, landelijk officier van justitie kinderporno en kindersekstoerisme, kan zich woedend maken over dit onrecht. “Sommige beelden komen extreem heftig binnen. Maar dan besef ik ook: hier doe ik het voor, om dit kind te helpen.”

Als textielslaaf moest Pai drugs gebruiken: ‘Nooit gedacht dat ik een leider zou worden'

Om het loodzware werk in de textielfabriek vol te houden, dwong de eigenaar Pai* om drugs te gebruiken. Jarenlang zat hij vast in deze nachtmerrie. Inmiddels is Pai uitgegroeid tot een leider in de strijd tegen moderne slavernij.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers van gedwongen arbeid te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up