shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

‘Je hart breekt als je de verhalen hoort over moderne slavernij’

Deel

‘Je hart breekt als je de verhalen hoort over moderne slavernij’

Rechtenstudent Noah ter Velde loopt sinds september stage voor IJM Mumbai. Het werk maakt diepe indruk op haar. “Ik merk dat de autoriteiten in Mumbai veel actiever zijn geworden in de strijd tegen moderne slavernij.”

In haar stage ondersteunt Noah het juridische team van IJM Mumbai. Zo hielp ze bij de voorbereiding van een conferentie over schadevergoeding voor slachtoffers van mensenhandel en een andere conferentie over het strafbaar stellen van klanten van kinderen in de prostitutie. “Voor die conferentie mocht ik zelfs de openingsspeech schrijven,” vertelt ze lachend.

Daarnaast deed ze onderzoek naar de mogelijkheden van getuigenverklaringen via videoverbinding. “Voor slachtoffers is het heel naar om in de rechtszaal geconfronteerd te worden met de persoon die hen zo veel leed heeft aangedaan,” vertelt ze. “Sommige slachtoffers komen bijvoorbeeld uit Bangladesh en wonen daar inmiddels weer. Hun familie is nauwelijks op de hoogte van wat ze allemaal hebben doorstaan. Dan is het veel makkelijker als je online kan getuigen dan dat je die hele reis naar Mumbai moet maken.” Ook schreef Noah slotpleidooien in belangrijke zaken tegen mensenhandelaren.

Warm welkom
Noah heeft haar bachelor rechten in Rotterdam afgerond en wil een master-opleiding gaan volgen over internationaal strafrecht. Vanwege corona was het niet mogelijk om naar Mumbai zelf te reizen, dus ze werkt vanuit het Nederlandse kantoor. “Dat vond ik natuurlijk wel jammer,” zegt ze. “Wel ben ik heel warm verwelkomd door de collega’s in Mumbai. En op deze manier krijg ik veel meer mee van het Nederlandse kantoor. Ik vind de sfeer hier heel positief en open.”

Tijdens haar stage leerde ze veel over haar eigen vakgebied: “Het Nederlandse rechtssysteem werkt heel anders dan het Indiase. In India lijkt het systeem veel meer op dat van Engeland en de Verenigde Staten. De waarheidsvinding vindt in de rechtszaal plaats, dat gebeurt in Nederland bij het politieonderzoek.”

“IJM bevrijdt direct mensen uit slavernij en mensenhandel. Maar daarnaast is het doel om rechtssystemen te versterken, zodat criminelen worden afgeschrikt en mensen in armoede beschermd worden tegen slavernij en andere vormen van geweld. In mijn werk voor IJM Mumbai heb ik gemerkt dat die aanpak echt werkt. De strijd tegen mensenhandel voor prostitutie wordt nu zó goed opgepakt door de lokale autoriteiten, dat IJM Mumbai zich op ander werk kan gaan richten. Ze gaan zich nu inzetten om slavernij in bijvoorbeeld steengroeves en fabrieken tegen te gaan. Ik heb zelfs gelezen dat mensen uit de laagste kaste als slaaf in riolen moeten werken.”

“In mijn werk voor IJM Mumbai heb ik gemerkt dat IJM's aanpak echt werkt”

“De autoriteiten in Mumbai strijden veel actiever dan vroeger tegen moderne slavernij. Ik geloof dat dat voor een groot deel aan IJM is te danken. Eerder werd bijvoorbeeld de schuld bij een meisje gelegd als ze in de prostitutie zat, ze werd dan gezien als ‘vies meisje’. Of het werd beschouwd als haar noodlot omdat ze bij een bepaalde kaste hoorde. Dat is nu echt veranderd. Dankzij IJM zijn er allerlei rechtswinkels opgezet waar slachtoffers terechtkunnen. Daar krijgen ze juridische hulp en worden ze bemoedigd om hun verhaal te doen in de rechtbank. Dat laatste is ontzettend belangrijk. Als je jong bent en nooit in een rechtbank bent geweest, kan het heel intimiderend voelen als je ineens moet getuigen voor een rechter.”

Noah werd vaak geconfronteerd met schrijnende verhalen. “Bijvoorbeeld over ouders in armoede die zo wanhopig waren dat ze hun eigen baby verkochten,” vertelt ze. “Je hart breekt als je zulke verhalen hoort. Of verhalen over meisjes voor wie al heel jong wordt bepaald dat ze in de prostitutie terechtkomen. De broers, de vader, ze weten het allemaal en accepteren dat.”

“Of ik anderen zou aanraden stage te lopen bij IJM? Ja, sowieso! Ik had van tevoren niet verwacht dat het zó leerzaam en verrijkend zou zijn.”

Zelf een internationale stage lopen bij IJM? Kijk op https://www.ijm.org/interns-an... voor meer informatie.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up