shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Het gevecht tegen de cyberseksindustrie: zwaar maar niet hopeloos

Deel

Het gevecht tegen de cyberseksindustrie: zwaar maar niet hopeloos

Drie weken oud was ze, het babymeisje dat deze week door International Justice Mission (IJM) en de politie werd bevrijd op de Filipijnen.

Geef nu
T

huis was ze niet veilig. Haar tante, bij wie de baby in huis woonde, had beelden van haar aangeboden aan cyberseksklanten. Ook haar eigen kinderen, twee meisjes van drie en dertien, misbruikte ze voor cyberseks.

Dit nieuws biedt een klein inkijkje in een gruwelijke werkelijkheid: de cyberseksindustrie. Wat moet je ervan zeggen? Hier hapert je verstand. Een babymeisje, drie weken oud nog maar, aangeprezen als product in de ‘cybersekskraam’. Kennelijk is er vraag naar.

Op de foto zie je de vrouw staan, in een rood shirt, haar gezicht onherkenbaar gemaakt. Wat gaat er in haar om? Verdriet, spijt, onverschilligheid? En hoe verscheurd moeten die kinderen zich voelen. Ja, ze zijn gered. De misdadiger is opgepakt. Maar die misdadiger is geen onbekende crimineel uit de boze buitenwereld; het is hun eigen moeder.

En wat moeten we nu denken van die geweldige internetrevolutie, die ons zou voeren naar het land van de onbegrensde mogelijkheden? Oké, het is supertof dat we kunnen skypen met een vriend aan de andere kant van de aardbol. Maar die grenzeloosheid heeft ook een schaduwzijde. Bizarre behoeften, die misschien altijd al voorkwamen, krijgen door internet ineens volop de ruimte en worden zelfs opgezweept. Want er valt geld mee te verdienen. Kinderen en zelfs baby’s betalen ervoor met hun lichaam, hun ziel, hun leven.

De misdadiger is geen onbekende crimineel uit de boze buitenwereld; het is hun eigen moeder

Gelukkig zijn er mensen die de strijd aanbinden met dit kwaad. Undercovermedewerkers, rechercheurs, politieagenten, advocaten, hulpverleners. Zij gaan door om kinderen te redden uit de klauwen van cybersekscriminelen.

Het is zwaar werk en het wordt alleen maar complexer. De techniek schrijdt voort; misdadigers gaan steeds slimmer en ingenieuzer te werk. Je kunt er moedeloos van woorden. En toch. John Tanagho, directeur van één van de IJM-veldkantoor op de Filipijnen, is vastbesloten. Hij gaat door met dit gevecht. “Niemand die kinderen misbruikt voor de cyberseksindustrie, kan zich uiteindelijk nog verstoppen”, zegt hij. “Het is slechts een kwestie van tijd voordat ze worden betrapt en gerechtelijk vervolgd worden.”

Deze man is blijkbaar een ‘bijtertje’. Godzijdank.

Gertjan de Jong, storyteller IJM

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up