shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Onderzoek: 1 op de 100 Filipijnse kinderen misbruikt voor livestreams

Alleen al in 2022 werden bijna een half miljoen Filipijnse kinderen, of ruwweg 1 op de 100 kinderen, misbruikt voor livestreams. Dat blijkt uit schattingen in het grootschalige onderzoek ‘Scale of Harm’ van International Justice Mission (IJM) en het Rights Lab van de Universiteit van Nottingham. Het misbruik van Filipijnse kinderen wordt sterk aangewakkerd door de vraag vanuit Europa, de Verenigde Staten, Australië en Canada.

De onderzoekers hebben gemeten op welke schaal Filipijnse kinderen tegen betaling misbruikt worden voor webcams. Het gaat vooral om misbruik voor livestreams. Bij deze misdaad misbruikt een lokale dader een kind, terwijl een andere dader – meestal uit een Westers land – het misbruik bekijkt via een videocall.

Daders in bijvoorbeeld Europa betalen Filipijnse mensenhandelaren een bedrag van zo’n 37 euro om deel te nemen aan online seksueel misbruik van kinderen. Hoewel het een klein bedrag is voor de dader, is het binnen de Filippijnen voldoende om een voortdurende vraag naar (live)beelden van kindermisbruik te stimuleren.

John Tanagho, uitvoerend directeur van IJM's Center to End Online Sexual Exploitation of Children, zegt: “Het is misselijkmakend om te zien op wat voor schaal dit misbruik voorkomt. Wetgeving voor online veiligheid in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is dringend nodig.”

Ook benadrukt hij: “De uitdagingen zijn complex, maar oplossingen om kinderen te beschermen - in de justitiële, technische en financiële sector - bestaan al. Het is tijd voor de belangrijkste belanghebbenden om prioriteit te geven aan de brede inzet hiervan.”

IJM voerde het onderzoek in de loop van twee jaar uit, in samenwerking met het Rights Lab van de Universiteit van Nottingham in het Verenigd Koninkrijk, experts bij overheden, financiële instellingen, techbedrijven en kinderbeschermingsorganisaties. Ook voormalig slachtoffers van online misbruik waren actief betrokken bij het onderzoek en deelden hun ervaringen. Zo vertelden ze over de tactieken die mensenhandelaren gebruiken om hun illegale activiteiten te verbergen.

In de helft van de online misbruikzaken in de Filipijnen ging het om kinderen van 12 jaar of jonger - waarbij de jongste kinderen slechts een paar maanden oud waren. In de Filipijnen werden slachtoffers gemiddeld twee jaar misbruikt voordat ze in veiligheid werden gebracht.

De Filipijnen staan al jarenlang bekend als een land waar online kindermisbruik veel voorkomt. Het is de eerste keer dat er zo’n groot wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de schaal waarop deze misdaad er voorkomt.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en bescherm kinderen tegen online seksueel misbruik.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up