shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Man veroordeeld tot levenslang voor misbruik van buurmeisje

Cindy* groeide op in een klein dorp aan de rand van Nairobi in Kenia. Toen ze acht werd, nam haar leven een pijnlijke wending. Een buurman, die ze goed kende en vertrouwde, lokte Cindy terwijl ze buiten aan het spelen was en misbruikte haar.

Cindy was geboren met een verstandelijke beperking, waardoor ze moeilijk kon praten. De buurman dacht daarom dat ze niet voor zichzelf kon opkomen, maar dat had hij mis. De aanranding vond plaats op 8 maart 2017, rond 18.00 uur. Cindy woonde toen bij haar grootmoeder. Het duurde die dag langer dan normaal voor ze thuiskwam uit school. De volgende ochtend merkte haar oma dat ze moeite had met lopen en dat er bloedvlekken op haar schooluniform zaten.

Haar oma vroeg Cindy ernaar. Ze barste in tranen uit en kon alleen de naam van de dader uitbrengen. Met spoed werd ze naar het ziekenhuis gebracht, waar ze drie dagen verbleef. Haar grootmoeder deed aangifte van het misbruik en de buurman werd kort daarna gearresteerd.

IJM Kenia hoorde van deze misbruikzaak via de rechtbank. Tegen die tijd was de rechtszitting begonnen en er waren problemen. Bij Cindy liepen de emoties hoog op, waardoor ze niet goed uit haar woorden kwam en niet kon getuigen. IJM-medewerkers hielpen Cindy bij haar strijd voor gerechtigheid. Advocaten van IJM ondersteunden de officier van justitie die de zaak behandelde. Maatschappelijk werkers van IJM begeleidden Cindy en hielpen haar de waarheid te vertellen in de rechtszaal. Zo kon ze, met hulp van een tussenpersoon, getuigen in de rechtszaal. Verschillende malen brak ze in tranen uit, maar ze gaf niet op. Haar moedige getuigenis droeg eraan bij dat haar buurman jaren na zijn misdaad toch werd veroordeeld.

De rechtbank oordeelde dat het Openbaar Ministerie waterdichte bewijzen had aangevoerd en Cindy’s getuigenis overtuigend was. Afgelopen 24 oktober werd de buurman schuldig bevonden en tot levenslang veroordeeld voor het ernstige letsel dat hij Cindy had toegebracht.

Esther Njuguna, de IJM-nazorgmedewerker die Cindy en haar grootmoeder bijstond, was onder de indruk van hun veerkracht. De grootmoeder, die geboren is met een lichamelijke handicap en in een rolstoel zit, vergezelde Cindy naar de therapiesessies van IJM. Ook miste ze nooit de rechtszittingen, hoe vermoeiend dit ook voor haar was.

Helaas overleed Cindy's grootmoeder kort nadat haar kleindochter in de rechtbank had getuigd. “Als ze nog zou leven, zou ze zo gelukkig zijn met deze uitspraak van de rechter,” zegt Esther. “Ik denk dat de veerkracht van deze vrouw alle anderen heeft aangespoord om zo dapper te vechten voor de gerechtigheid van Cindy.”

Cindy verblijft nu bij haar zus. IJM Kenia zal Cindy blijven steunen op haar weg naar herstel.

*Cindy heet in werkelijkheid anders.

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up