shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Na 9 jaar gerechtigheid voor kinderen die werden misbruikt door pastor

Deel

Na 9 jaar gerechtigheid voor kinderen die werden misbruikt door pastor

Een Keniaanse pastor die een 14-jarig meisje en haar 11-jarige broertje seksueel misbruikte, is veroordeeld en gevangen gezet. IJM Kenia en de twee slachtoffers voerden een juridische strijd van 9 jaar voor gerechtigheid in deze zaak.

Lees verder

Jedi* was 14 en haar broerje Kevin* 11 toen ze zich aansloten bij een nieuwe kerk in hun buurt. Nadat ze een paar keer bij de kerkdienst waren geweest, belde de pastor Jedi op. Hij vroeg haar naar zijn huis te komen om trommels op te halen en naar een nabijgelegen winkel te brengen.

Jedi zocht er niets achter en deed wat de pastor haar vroeg. De man volgde haar de winkel in. Daar duwde hij haar op de grond en misbruikte haar. Het kleine meisje probeerde zichzelf te bevrijden, maar de man overmeesterde haar. Terwijl hij haar sloeg met een riem, dreigde hij: “Als je het iemand vertelt, vermoord ik je!” Ook zei hij: “Ik heb van de Heilige Geest de opdracht gekregen om een verbond met je te sluiten.” Daarna dwong hij het meisje het ‘Onze Vader’ op te zeggen.

Jedi vertrok die zondag naar huis. Ze had kneuzingen en overal pijn. Toch hield ze zich stil, bang voor wat de pastor haar zou kunnen aandoen.

Een paar dagen later vroeg de pastor Jedi's broertje, Kevin, naar zijn huis te komen om te komen bidden. Dat deed hij. In het huis beval de pastor de kleine jongen om in bad te gaan en zonder kleren naar zijn slaapkamer te gaan. Kevin gehoorzaamde. Een 'man van God' durfde hij niet tegen te spreken. Die blinddoekte de jongen vervolgens en misbruikte hem. De volgende dag misbruikte hij Kevin opnieuw. Toen hij klaar was, zei hij: “Ik vermoord je moeder als je er iemand over vertelt.”

De kleine Kevin bleef geschokt, verward en getraumatiseerd achter. Zijn zus trok zich terug en kon niet stoppen met huilen. Ze overwoog zelfs een einde aan haar leven te maken.

Maanden later begon Jedi pijn in haar onderbuik te krijgen. Al snel merkte haar moeder dat haar dochter niet in orde was en bracht haar naar het ziekenhuis. Artsen ontdekten dat het meisje zwanger was. Later beviel ze, waarna er een DNA-test werd uitgevoerd. Die bevestigde dat de pastor de vader was van het kind.

Hierna begon de lange weg naar gerechtigheid. Het team van IJM Kenia hoorde het verhaal van de kinderen in december 2017. Ze bezochten toen een ziekenhuis, waar Jedi en haar broertje naartoe gingen voor medische hulp. Het team was geschokt dat de pastor – die een goede naam had – zulke afschuwelijke dingen had gedaan. Ze besloten Jedi en Kevin gratis juridische hulp te bieden.

Een team van counselors en advocaten begon aan de zaak te werken. Jedi kreeg verschillende therapiesessies, waardoor ze in staat was om moedig tegen de dader getuigen.

Deze zomer, negen jaar na het misbruik, kwam er eindelijk gerechtigheid voor Jedi en Kevin. Op dinsdag 8 augustus veroordeelde een Keniaanse rechter de voorganger tot 70 jaar gevangenisstraf. Voor het misbruiken van Kevin krijgt hij 50 jaar gevangenisstraf en voor het misbruiken van Jedi nog eens 20 jaar.

De nu 23-jarige Jedi is dankbaar voor de uitspraak van de rechter. “Er is inderdaad een God van gerechtigheid in de hemel," zegt ze. "Ik ben blij dat de dader nu voor lange tijd achter de tralies zit.”

*Om hun privacy te beschermen, gebruiken we pseudoniemen.

“Er is inderdaad een God van gerechtigheid in de hemel”

Ook Jedi's moeder en Kevin zijn enorm opgelucht. Na het misbruik kreeg de familie te maken met intimidatie door de gemeenschap, die de kant van de dader koos.

Tijdens het proces benaderde een politieagent de moeder van de kinderen. Hij zei dat ze een steekpenning van hem moest aannemen om de beschuldigingen te laten vallen, maar ze weigerde.

Esther Njuguna, de therapeut van Jedi en Kevin bij IJM Kenia, was heel blij toen ze het vonnis van de rechter hoorde. "Wat een reis naar gerechtigheid!” zei ze. “Ik ben zo blij met dit vonnis en deze veroordeling, omdat onze cliënten onvoorstelbaar lijden hebben doorstaan. God is een God van herstel. Ik bid dat onze dappere cliënten troost vinden in deze uitkomst en nieuwe kracht voor hun reis naar genezing en volledig herstel.”

De afgelopen zes jaar heeft het team de kinderen nauw begeleid. Jedi had haar school een paar jaar geleden afgebroken. Ze had namelijk veel last van het trauma en schaamde zich voor haar klasgenoten, die wisten van het misbruik en dat ze nu een kind had. Later volgde ze een cursus catering.

Haar broer Kevin zit nog steeds op school en IJM heeft de familie geholpen met het schoolgeld. Eind 2023 zal hij eindexamen doen voor zijn middelbare school.

Jedi brengt haar cateringopleiding nu in de praktijk door taarten te bakken en te verkopen. Toen Esther Jedi na de uitspraak bezocht, had Jedi een taart gebakken om de veroordeling met het IJM-team te vieren.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en bescherm vrouwen, meisjes en jongens tegen seksueel geweld.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers van seksueel geweld te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up