shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Hoofdonderwijzer veroordeeld voor misbruik van 10-jarig meisje

Deel

Hoofdonderwijzer veroordeeld voor misbruik van 10-jarig meisje

Als 10-jarig meisje werd Rennie misbruikt door de hoofdonderwijzer van haar school. Nu, acht jaar later, is de onderwijzer veroordeeld.

4 april 2022

Op 25 september 2014, rond 17.30 uur, liep een klein meisje over een stoffige weg in een klein dorpje buiten Nairobi. Rennie* was op weg naar huis. Ze kwam terug van de markt waar haar moeder haar naartoe had gestuurd om een kool te kopen.

Toen het kleine meisje bijna thuis was, werd ze tegengehouden door een man. Hij was het schoolhoofd van de buurtschool, waar Rennie ook naartoe ging.

De hoofdonderwijzer vroeg Rennie naar de lerarenkamer te gaan. “Ik heb een boek voor je,” zei hij. Het meisje ging met hem mee. Eenmaal in lerarenkamer, pakte de man haar bij de mond. Rennie gilde en probeerde zich los te rukken, maar het schoolhoofd sloot de deur. Hij legde haar op de tafel, scheurde haar kleren en misbruikte haar. Toen hij klaar was, duwde hij Rennie de lerarenkamer uit. “Als je het waagt je moeder te vertellen, vermoord ik je,” beet hij haar toe.

Haastig kleedde Rennie zich aan in haar gescheurde jurk. Ze rende terug naar huis. Gewond, gebroken, verward en onder het bloed. Thuis wilde ze niet praten over wat er was gebeurd, bang voor wat het schoolhoofd haar zou aandoen. Maar zodra haar moeder haar bebloede en gescheurde kleren zag, eiste ze dat Rennie vertelde wat er was gebeurd. Ze vertelde alles. Haar moeder deed onmiddellijk aangifte en bracht haar naar het ziekenhuis. Artsen in het ziekenhuis sloegen alarm bij IJM over Rennies situatie en vroegen om hulp.

Van IJM kreeg Rennie juridische en psychische hulp. Op dinsdag 8 maart 2022, acht jaar nadat de misdaad plaatsvond, veroordeelde de rechtbank de dader tot levenslange gevangenisstraf.

“Als je het waagt je moeder te vertellen, vermoord ik je,” beet de onderwijzer haar toe

“Het openbaar ministerie heeft bewezen dat Rennie op tienjarige leeftijd werd misbruikt door de man die voor deze rechtbank staat,” oordeelde de rechter. “Ik verwerp daarom zijn bewering dat hij erin is geluisd.”

De rechter merkte verder op dat Rennies getuigenis werd ondersteund door het medische bewijsmateriaal dat voor de rechtbank werd gepresenteerd. Ook was duidelijk dat het slachtoffer in staat was om de dader te identificeren, aangezien het misdrijf plaatsvond toen het nog daglicht was en hij goed bekend was bij het slachtoffer.

Pamella Masakhwi, hoofd nazorg bij IJM Kenia die Rennie in 2014 ontmoette, is blij met de uitspraak. “Eindelijk is het lange wachten op gerechtigheid voorbij voor Rennie. We zijn dankbaar voor de uitspraak. Het is echt lang om acht jaar op gerechtigheid te moeten afwachten. Het strafrechtelijk systeem moet kinderzaken snel afhandelen om deze pijnlijke vertragingen te voorkomen.”

Pamella herinnert zich hoe zij en andere IJM-medewerkers werden aangevallen door buren toen ze Rennie en haar moeder voor het eerst bezochten. De buren waren niet blij dat de moeder het misbruik bij de politie had gemeld. Ze beweerden dat Rennies moeder aan hekserij deed. De plaatselijke chef moest tussenbeide komen om IJM toe te staan Rennie en haar moeder naar een veilige plek over te brengen.

Toen het proces op het punt stond te beginnen, smeedden de vrouw van de hoofdonderwijzer, zijn broer en een collega een plan om de zaak te verijdelen: zij boden Rennies moeder een groot geldbedrag aan om de aanklacht in te trekken. Maar de moeder sloeg het aanbod af. In plaatst daarvan bleef ze acht jaar onafgebroken vechten voor gerechtigheid voor haar dochter.

Ondanks de pijn in haar leven ziet Rennie nu een mooie toekomst voor zich. Ze zit nu in het derde jaar van de middelbare school en wil daarna psychologie gaan studeren

Haar moeder is blij dat de dader nu geen kans meer heeft om meer slachtoffers te maken. “Zonder God en de hulp die ik kreeg, zou ik er niet in geslaagd zijn om gerechtigheid te zoeken voor mijn dochter. Ik ben ontzettend dankbaar.”

* Rennie heet in werkelijkheid anders.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up