shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Gert-Jan Segers in De Telegraaf over wet tegen online kindermisbruik: “Eerst privacy kind, dan die van de misbruiker”

Het Europees Parlement buigt zich deze weken over een aangepast voorstel van de Europese Commissie tegen online kindermisbruik. Gert-Jan Segers, adviseur bestrijding mensenhandel bij IJM Nederland, vindt dat dit voorstel tekortschiet. In een opiniestuk in De Telegraaf schrijft hij: “Tragisch genoeg zal het met dit voorstel voor daders makkelijker worden om beelden van seksueel kindermisbruik te verhandelen.”

“Het lijkt te gruwelijk om waar te zijn, maar het gebeurt op grote schaal,” schrijft Segers. “Tieners, kinderen, baby’s zelfs die misbruikt worden voor livestreams op verzoek van klanten uit het Westen. Elke seconde worden minimaal twee afbeeldingen of video’s van seksueel kindermisbruik online gedeeld. En dankzij een ’end-to-endversleuteling’ kunnen criminelen ermee wegkomen.”

Hij verwijst naar een onderzoek van IJM en de Universiteit van Nottingham, waaruit blijkt dat in 2022 naar schatting een half miljoen Filipijnse kinderen misbruikt werden voor pornografische livestreams.

Forse verslechtering
Segers: “Om dit grootschalige misbruik tegen te gaan, heeft de Europese Commissie een wetsvoorstel opgesteld. Dat verplichtte bedrijven om misbruikmateriaal op hun platform op te sporen. Maar volgens privacy-experts zouden we daarmee allemaal een ’politieagent in onze broekzak’ krijgen. Daarop is door leden van het Europees Parlement aan een nieuw voorstel gewerkt dat een forse verslechtering is. Zo verbiedt deze aangepaste versie detectietools terwijl techbedrijven die al ruim tien jaar gebruiken om materiaal van kindermisbruik van hun platforms te weren. In 2021 meldden techbedrijven 85 miljoen van dergelijke foto’s en video’s.”

Segers wijst erop dat detectiesoftware ook wordt ingezet tegen malware en virussen. “Dan is het toch logisch en zelfs onze plicht die ook te gebruiken tegen online seksueel misbruik?”

Keer op keer misbruikt
Mensen maken zich zorgen over de privacy van volwassen internetgebruikers, maar hoe zit het met de privacy van kinderen die misbruikt worden? Die moet volgens Segers de hoogste prioriteit hebben. “Een voormalig Filipijns slachtoffer vertelde: ‘Het is moeilijk te beschrijven hoe het voelt om te weten dat er op elk moment, waar dan ook, iemand naar onze beelden kan kijken. Het is alsof we keer op keer worden misbruikt.’”

De voormalig politicus besluit in het Telegraaf-artikel: “Maar liefst 76 procent van de EU-bevolking bleek voorstander van geautomatiseerde detectie, melding en verwijdering van online materiaal van seksueel misbruik van kinderen. Australië en het Verenigd Koninkrijk hebben recent een wet aangenomen die precies dat regelt. Laat de EU niet achterblijven en deze historische kans aangrijpen om kinderen te beschermen tegen online seksueel geweld.”

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en bescherm kinderen tegen online seksueel misbruik.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up