shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

3 mensenhandelaren veroordeeld voor uitbuiten kinderen in visserij

In Ghana zijn 3 mensenhandelaren veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Deze mensenhandelaren hadden 8 kinderen verhandeld en als slaaf levensgevaarlijk werk laten doen op vissersboten.

Deze zaak kwam al in april 2019 aan het rollen. De Ghanese politie kreeg toen een melding over jongens in de leeftijd van 6 tot 16 jaar die waren verhandeld en werden uitgebuit in de visserij rond Lake Volta.

Hierop voerde de politie samen met het ministerie van Sociale Zaken een bevrijdingsoperatie uit. Daarbij werden 9 verdachten gearresteerd en 24 kinderen bevrijd. 3 van deze 9 verdachten, die 8 van de 24 kinderen hadden verhandeld, zijn nu veroordeeld.

Het proces begon in 2019 en de slachtoffers begonnen in 2020 met hun getuigenissen in de rechtbank. Het proces duurde tot 2022, omdat de verdachten lange tijd weigerden hun verdediging te beginnen.

Caroly Houmes, directeur van IJM Nederland: “Bij IJM zien we vaker dat het een lang en moeizaam proces is om mensenhandelaren verantwoordelijk te houden voor hun misdaden. Maar we geloven dat alleen deze weg – hoe moeizaam ook – voor structurele verandering kan zorgen. Als mensenhandelaren veroordeeld worden, is dat een signaal richting de hele gemeenschap: deze criminelen komen niet weg met hun misdaden. Als je kinderen exploiteert, komt je dat duur te staan. Een functionerend rechtssysteem is dé manier om kinderen structureel te beschermen tegen moderne slavernij, mensenhandel en andere vormen van geweld.”

In Ghana worden vele duizenden kinderen uitgebuit in de visserij rond Lake Volta. Kinderen moeten voor zonsopgang opstaan om in het donkere water te duiken om visnetten te ontwarren. Het werk dat ze moeten doen is levensgevaarlijk; het risico om te verdrinken is groot voor de kinderen die vaak nooit hebben leren zwemmen.

IJM ondersteunt lokale autoriteiten om tot slaaf gemaakte op te sporen, bevrijdingsoperaties uit te voeren, verdachten te arresteren en criminelen te berechten. Op deze manier zijn sinds 2014 al ruim 420 kinderen bevrijd en ruim 40 daders veroordeeld.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up