shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Zorgelijk: beeldmateriaal kindermisbruik blijft online door nieuwe EU-privacywetgeving

Deel

Zorgelijk: beeldmateriaal kindermisbruik blijft online door nieuwe EU-privacywetgeving

Persbericht - 3 Feb 2021

---

PERSBERICHT: Het aantal meldingen van online kindermisbruik in Europa is sinds de inwerkingtreding van de Europese privacywetgeving in december met 46 procent afgenomen. ICT-bedrijven als Facebook gebruiken sinds de nieuwe wetgeving geen software meer om online kindermisbruik op te sporen. Kinderrechtenorganisaties CKM, Defence for Children-ECPAT, International Justice Mission en Terre des Hommes slaan alarm. Zij stellen dat de privacy van daders nu voorrang krijgt boven de bescherming van jonge slachtoffers van kindermisbruik.

In september 2020 heeft de Europese Commissie een tijdelijke regeling voorgesteld, zodat ICT-bedrijven kunnen doorgaan met het gebruik van software om online kindermisbruik op te sporen, nadat de Europese privacywetgeving (Electronic Communications Code (EECC)) op 20 december 2020 in werking trad. Bedrijven gebruiken die software al sinds 2009. De tijdelijke regeling geldt totdat een definitieve wetgeving ingaat die in ontwikkeling is. Helaas heeft het Europese Parlement niet ingestemd met de tijdelijke regeling en zijn ICT-bedrijven gestopt met het gebruik van de software. Hierdoor kunnen afbeeldingen van kindermisbruik ongestoord worden verspreid via sociale media. Elke dag dat de tijdelijke regeling niet geldt, lopen kinderen online gevaar. Kinderrechtenorganisaties in heel Europa roepen Europarlementariërs op druk uit te oefenen om te zorgen dat prioriteit wordt gegeven om op korte termijn een bijeenkomst te organiseren over de tijdelijke regeling en te zorgen dat deze wordt geaccepteerd.

Online kindermisbruik neemt tijdens coronacrisis juist toe
Volgens de EU-commissie voor de rechten van het kind is het aantal meldingen met bijna de helft gedaald, terwijl het online kindermisbruik niet is afgenomen. Integendeel: volgens Europol wordt sinds het begin van de pandemie meer naar materiaal van online kindermisbruik gezocht op het internet en wordt er ook meer van verspreid. Ook proberen criminelen actiever in contact te komen met kinderen. Des te meer redenen dat bedrijven proactief kindermisbruik opsporen en van het internet verwijderen.

Bezwaren van het Europees parlement
Binnen het Europese Parlement is er met name verdeeldheid over het scannen van tekst in chatgesprekken op signalen van grooming (online kinderlokken). Zij vrezen voor de privacy van EU-burgers. Om privacy te beschermen heeft het Europees Parlement voorwaarden voorgesteld waaraan software om kindermisbruik op te sporen aan moet voldoen. De anti-grooming tools die aan de gestelde veiligheidsvoorwaarden voldoen, zouden volgens de kinderrechtenorganisaties dan ook gebruikt mogen worden. Kinderrechtenorganisaties roepen op om te werken aan een gedegen permanente wetgeving en in de tussentijd een positie van status quo ante te hanteren, zodat bedrijven de software kunnen gebruiken zoals ze afgelopen decennia deden om kindermisbruik op te sporen.

Onverkoopbaar voor slachtoffers
Door slachtoffers van kindermisbruik waarvan beeldmateriaal via internet wordt gedeeld, is het onverkoopbaar dat het onmogelijk wordt gemaakt voor ICT-bedrijven in Europa om beeldmateriaal van kindermisbruik proactief te verwijderen. Zij hebben iedere dag last dat de meest pijnlijke en vernederende momenten van hun leven online te zien zijn, zo stellen de kinderrechtenorganisaties.

----------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie
Wilt u meer informatie over de nieuwe EU-privacywetgeving en online kindermisbruik, neem dan contact op met Andrea Brouwer, via 06 144 19 445 of [email protected]

lorem
Banner osec PH

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up