shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Techbedrijven, stop nu onlinekindermisbruik

Deel

Techbedrijven, stop nu onlinekindermisbruik

Elon Musk schreef onlangs dat de aanpak van onlinekindermisbruik de hoogste prioriteit verdient. Grote techbedrijven moeten meer doen om dit te stoppen.

Lees verder

“Als ik weigerde de opdrachten uit te voeren, sloegen ze mij. Dag na dag ging het misbruik door. Bijna vijf jaar lang. Ik kon maar één ding denken: ik wil dood.” Dat vertelde Cassie uit de Filipijnen. Als tiener werd zij jarenlang seksueel misbruikt voor de webcam, op verzoek van veelal westerse burgers. Voor de man die haar misbruikte, was het een manier om snel en makkelijk geld te verdienen.

Techbedrijven zorgden voor een prima videoverbinding, waarmee deze crimineel dankzij end-to-end-versleuteling anoniem zijn gang kon gaan. Via geldwisselkantoren kon hij snel en eenvoudig geld krijgen van buitenlandse klanten.

Cassie is niet het enige kind dat in zo’n nachtmerrie belandde. Volgens de FBI zijn er op elk moment 750.000 mensen online die beelden van kindermisbruik bekijken of dat misbruik regisseren. Dat is vijftien keer een volle Amsterdam ArenA.

Steeds extremer

Het aantal misbruikbeelden groeit enorm. Vooral de komst van de smartphone was een gamechanger. Van enkele duizenden onlinebeelden van kindermisbruik ging het naar vele miljoenen. Daarbij merken opsporingsdiensten dat de opdrachten die kinderen moeten uitvoeren steeds extremer worden. In de documentaire ”The children in the pictures” (op 15 november uitgezonden door BNNVARA) verzucht de Australische rechercheur Jon Rouse: “We willen niet dat de mensen zien wat wij zien. Maar het is moeilijk om het grote publiek duidelijk te maken met wat voor afgrijselijke dingen onze onderzoekers te maken hebben. En het is heel frustrerend als dat niet overkomt.”

Gelukkig voeren politieteams en ngo’s strijd tegen online kindermisbruik. Internationale samenwerking komt steeds meer op gang. Zo werkt International Justice Mission (IJM) samen met de Australische, Amerikaanse en Nederlandse politie om deze internationale misdaad tegen te gaan.

In de Filipijnen kon IJM, in samenwerking met de lokale autoriteiten, in de afgelopen tien jaar ruim duizend kinderen bevrijden. Tientallen misdadigers, in de Filipijnen en westerse landen, werden veroordeeld.

lorem
Bevrijding Filipijnen 5

Foto: kinderen die bevrijd worden van online misbruik door de Filipijnse autoriteiten en IJM.

Maar er is veel meer nodig. Beelden van kindermisbruik worden nu vaak gedeeld via socialemediakanalen en videoplatforms. Apps als Messenger en Whatsapp maken gebruik van end-to-end-versleuteling. Daardoor kunnen alleen de zender en ontvanger lezen of bekijken wat er is verzonden.

Terecht geldt privacy als mensenrecht. Maar hoe zit het met de rechten van vele duizenden kinderen die verkracht worden voor de webcam? Zelfs de meest basale veiligheids- en meldingsmechanismen ontbreken in de apps van grote techbedrijven. Zij verdienen miljarden aan hun technologie, maar nemen geen verantwoordelijkheid voor de misdaden die daardoor mogelijk worden gemaakt.

De grote techbedrijven gebruiken absolute privacy als een marketingmiddel. Ze weten namelijk dat mensen privacy belangrijk vinden. Daarom zeggen ze graag in advertenties dat zij totale privacy kunnen garanderen. Maar je hebt eigenlijk geen end-to-end-

versleuteling nodig om een privécommunicatie te hebben, er zijn andere niveaus van versleuteling die heel veel privacy bieden, maar tegelijk de mogelijkheid bieden om kinderen te beschermen tegen misbruik.

De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel gemaakt dat techbedrijven dwingt om kinderen te beschermen tegen online misbruik, maar deze wet moet nog worden aangenomen en het kan nog lang duren voordat deze wet daadwerkelijk kinderen bescherming biedt. Intussen gaat het misbruik door, dag na dag. Daarom moeten techbedrijven nu al in actie komen.

Het internet heeft ons veel gebracht, maar heeft ook een monster gebaard. Een monster dat het op de meest kwetsbaren heeft voorzien. Bedrijven, kom asjeblieft in beweging om dit beest te temmen. We kunnen geen dag langer wachten.

Dit artikel verscheen eerder in het Reformatorisch Dagblad.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up