shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Seksueel misbruikt. Voor de camera. Voor Westerse mannen. Ze was acht jaar.

Deel

Seksueel misbruikt. Voor de camera. Voor Westerse mannen. Ze was acht jaar.

Op haar blauwe hemdje staat Minnie Mouse afgedrukt. Het Disneyfiguur dat menigmaal door haar vriendje Mickey uit de handen van Boris Boef en zijn handlangers moest worden bevrijd. Minnie lacht.

25 april 2022

Lachen kon het meisje dat Minnie op haar shirt meedraagt zelf al lang niet meer. Of het moest een gespeelde lach zijn. Voor de webcam. Terwijl zij seksueel werd misbruikt voor de camera. In opdracht van westerse mannen. Samen met drie andere kinderen in de leeftijd van twee (!) tot acht jaar werd zij van dit misbruik bevrijd.

lorem

De foto’s van bevrijdingsoperaties die onze IJM-collega’s uit De Filipijnen ons toesturen, blijven mij raken. Achter het meisje met het Minnie Mouse hemd, zie ik de bungelende beentjes van een kleuter die wordt weggedragen uit het huis waar zij werd misbruikt. Haar armpjes stevig geslagen om de man die haar heeft opgetild.

Op mijn bureau heb ik een andere foto staan. Zes broertjes en zusjes zijn van achter gefotografeerd terwijl ze over een grindpad naar een nazorgtehuis lopen. Het oudste meisje, ik schat dat ze acht jaar is, draagt haar jongste zusje, een baby nog, in haar ene arm, terwijl ze een ander zusje aan de hand vasthoudt. Ze laten een duister verleden achter zich. Op hun roze slippertjes lopen ze een nieuw leven tegemoet. Een leven waarin ze zullen leren dat er ook volwassenen zijn die niet uit zijn op hun lichaampjes, maar die hen willen laten zien wat echte liefde is.

lorem

De kinderen op de foto’s staan voor de honderden kinderen die IJM in samenwerking met lokale autoriteiten wist op te sporen en te bevrijden. Ze staan ook voor de duizenden kinderen die het seksueel misbruik voor de webcam bespaard zal blijven omdat autoriteiten deze misdaad steeds serieuzer oppakken en daders bestraffen. Door een eind te maken aan straffeloosheid en te bouwen aan een goed functionerend rechtssysteem heeft IJM als doel alleen in De Filipijnen al de komende jaren zes miljoen kinderen te beschermen tegen seksueel geweld.

Onze doelen zijn hoog. En haalbaar. We zien namelijk dat onze aanpak werkt. Daarom willen we iedereen uitnodigen deel uit te maken aan deze strijd. Bid. Doneer. Deel het verhaal. Kijk naar de foto, durf je te laten raken en kom in actie. Met als gevolg dat we foto’s kunnen delen waarop niet alleen Minnie lacht, maar ook de meisjes die het Disneyfiguur op hun hemd dragen.

Henk Jan Kamsteeg is storyteller bij IJM. Deze column verscheen 23 april in het Nederlands Dagblad.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up