shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Filipijns meisje (6) bevrijd dat werd misbruikt voor video's op dark web

Deel

Filipijns meisje (6) bevrijd dat werd misbruikt voor video's op dark web

Een meisje van 6 dat op gruwelijke wijze werd misbruikt voor video’s op het dark web is bevrijd en een vrouwelijke verdachte (37) in de Filipijnse hoofdstad Manila is gearresteerd. De bevrijding en arrestatie zijn het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen onder andere de Nederlandse politie, de Australische politie en International Justice Mission.

Lees verder

De bevrijding en arrestatie op 18 juni 2023 volgden op een zoektocht van zeven maanden naar het kind. Het meisje werd in november 2022 geïdentificeerd toen de Filipijnse politie de vriend van de verdachte vrouw in Manilla arresteerde en aanklaagde voor soortgelijke beschuldigingen.

Het gezamenlijke internationale onderzoek naar deze zaak begon begin 2022 toen agenten van de Australische en Nederlandse politie een persoon in beeld kregen die kindermisbruikmateriaal deelde op een dark web forum.

De video’s kwamen niet overeen met materiaal in een internationale database van misbruikmateriaal dat al bekend was. Onderzoekers dachten dat het was geproduceerd door de persoon die de video’s verkocht. Nader politieonderzoek wees uit dat het misdrijf plaatsvond in de Filippijnen en dat de verkoper toegang had tot een jong meisje.

De zaak werd in september 2022 doorverwezen naar het Philippine Internet Crimes Against Children Center (PICACC). In dit centrum werken onder andere de Australische, Filipijnse en Nederlandse politie met elkaar samen om online kindermisbruik tegen te gaan. Ook IJM is bij het PICACC betrokken.

Inval bij verdachte
Onderzoekers van verschillende politie-eenheden stelden de identiteit van de vermoedelijke dader en zijn locatie vast, terwijl IJM juridische ondersteuning bood. De gezamenlijke inspanningen leidden ertoe dat Filipijnse agenten op 11 november 2022 een inval deden bij de woning van de mannelijke verdachte in Manila. Deze verdachte (19) werd gearresteerd en meerdere elektronische apparaten en andere spullen werden in beslag genomen.

Er waren geen kinderen in het huis. Het onderzoek werd daarom voortgezet. Niet lang daarna vond een nieuwe doorbraak plaats in de zaak. Australische agenten vonden materiaal met kindermisbruik dat te koop werd aangeboden op een andere website op het dark web. Hierop was hetzelfde meisje te zien. Vervolgens legde een undercoveragent in Manila contact met de vermoedelijke verkoper, wat deze maand resulteerde in de bevrijding van het meisje en de arrestatie van de 37-jarige vrouwelijke verdachte.

De politie zal de in beslag genomen spullen onderzoeken om iedereen te identificeren die het misbruikmateriaal heeft gekocht.

Succesvolle samenwerking
Caroly Houmes, directeur van IJM Nederland, is heel blij met de bevrijding van het meisje en de arrestatie van de verdachten. Ze zegt: “Het is onbestaanbaar dat Filipijnse kinderen op grote schaal worden misbruikt voor webcams, en dat dit misbruik gevoed wordt door de vraag vanuit Europa en westerse landen. Rond het misbruik van Filipijnse kinderen zijn er internationale, criminele netwerken actief. Gelukkig zie je nu dat wetshandhavers ook steeds meer internationaal samenwerken om deze misdaad aan te pakken, wat leidt tot zichtbare resultaten. We zijn heel blij met deze succesvolle samenwerking tussen de Nederlandse politie, de Australische politie en IJM. Daders mogen niet wegkomen met deze afschuwelijke misdaden, waarmee ze diepe trauma’s veroorzaken bij kinderen.”

Het jonge meisje is nu onder de hoede van het Filipijnse ministerie van Sociale Zaken en Ontwikkeling.

“Daders mogen niet wegkomen met deze afschuwelijke misdaden, waarmee ze diepe trauma’s veroorzaken bij kinderen”

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en bescherm kinderen tegen online seksueel misbruik.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up