shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Haar eigen moeder misbruikte haar - nu is Crystal een strijder voor gerechtigheid

Deel

Haar eigen moeder misbruikte haar - nu is Crystal een strijder voor gerechtigheid

Als 17-jarig meisje werd Crystal* maandenlang misbruikt voor livestreams. Door haar eigen moeder. Nu is ze een zelfverzekerde vrouw die meestrijdt tegen het monster van online kindermisbruik.

Lees verder
A

an haar kinderjaren heeft Crystal warme herinneringen. Haar moeder had een winkeltje naast hun huis. Haar vader werkte in de bouw. Crystal en haar broertjes hadden genoeg te eten en konden naar een goede school. Het leven lachte haar toe. Tot er iets gebeurde wat ze geen moment had zien aankomen.

Ineens maakte haar moeder een foto van haar social media account. Die foto zette ze op schimmige websites, waar mannen kwamen om kinderen ‘uit te zoeken’. Deze criminelen betaalden geld om kinderen live misbruikt te zien worden. Om opdrachten door te geven. In die nachtmerrie belandde Crystal. Haar eigen moeder voerde de opdrachten uit bij Crystal. Niemand deed iets. Het misbruik ging door, maandenlang.

Tot iemand lucht kreeg van de misdaden. Die persoon seinde de lokale autoriteiten in. Zorgvuldig bereidden zij een bevrijdingsoperatie voor, ondersteund door IJM. Crystal was niet de enige die vastzat in dit online misbruik. Ook neefjes en buurmeisjes van haar waren slachtoffer, tien kinderen in totaal.

De bevrijdingsoperatie slaagde. Crystal, haar neefjes en buurmeisjes werden in veiligheid gebracht. Crystals moeder en vier andere verdachten werden gearresteerd. Ook dit waren bekenden van Crystal: het ging om haar tante en vrienden van haar moeder.

“Op dat moment hield ik mij groot en beheerste mijn gevoelens,” vertelt Crystal. “Mijn neefjes en buurmeisjes waren jonger dan ik. Dus ik probeerde ze te troosten.”

De Filipijnse autoriteiten brachten Crystal en de andere kinderen naar een opvanghuis, waar ze traumazorg en therapie kregen. “Er ging van alles door mijn hoofd,” vertelt ze. “Wat als mijn bevrijding later was gekomen? Dan had mijn moeder misschien nog ergere dingen gedaan, bij mij en andere kinderen.”

Crystal kreeg therapie en intensieve begeleiding van IJM en partnerorganisaties. Zo lukte het haar om haar opleiding weer op te pakken.

IJM bood juridische steun om Cyrstals moeder en de andere daders te vervolgen. Uiteindelijk bekenden haar moeder en de andere daders schuld, in ruil voor strafvermindering (een zogenoemde ‘plea bargain’). Om die reden hoefde Crystal niet in de rechtszaal te getuigen. “Als kind is het heel zwaar tegen je eigen moeder te getuigen,” legt een medewerker van IJM Cebu uit. “We wilden dus dat Crystal zo min mogelijk in de rechtszaal hoefde te komen.”

In de opvanghuizen maakte Crystal nieuwe vrienden. Sommigen van hen waren lid van het Philippine Survivor Network, een groep survivors van online kindermisbruik die elkaar steunen en strijden voor betere bescherming van kinderen. Crystal besloot zich bij de groep aan te sluiten. “Als deel van het Philippine Survivor Network hoop ik dat ik andere survivors kan beïnvloeden en adviseren,” zegt ze.

“Als kind is het heel zwaar om tegen je eigen moeder te getuigen”

Haar moeder werd uiteindelijk veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf en een geldboete. Crystal is uitgegroeid tot een zelfverzekerde jonge vrouw die ervan droomt om haar studie af te maken en haar bachelor Industriële Technologie te halen.

“De Crystal van vroeger was stil en erg afhankelijk van haar ouders,” reflecteert ze op zichzelf. “Ze wilde niet uit haar schulp kruipen. Nu kan ik in het openbaar spreken en heb ik nieuwe vaardigheden opgedaan. Ik heb zelfvertrouwen om anderen onder ogen te komen en mijn verhaal te doen. Ik denk dat de veranderingen in mijn leven enorm zijn.”

*Om haar privacy te beschermen, gebruiken we een schuilnaam.

lorem
Crystal 7

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en bescherm kinderen tegen online seksueel misbruik.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up