shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Kinderen zijn geen toeristische attracties

Deel

Kinderen zijn geen toeristische attracties

Deisy* is een tiener die woont in een prachtige gemeenschap in de Dominicaanse Republiek.

Geef nu
J

aarlijks trekken hordes toeristen naar haar stad om te genieten van het warme weer, de schilderachtige landschappen en de ongerepte stranden. Ze groeide op in een arme wijk, ze had niet veel. Haar vader was er vaak niet en haar moeder was de enige met die met loon van nog geen € 100,- per maand voorzag in het levensonderhoud van Deisy*, haar zusjes en haar neefje. Het leven was hard. Deisy begon zich af te vragen of zij op de een of andere manier wat extra geld in het laatje kon brengen.

Als tiener zag ze dat haar vriendinnen en buren alles hadden wat zij niet had. De sociale druk was hoog. Deisy voelde dat het leven waar ze van droomde tussen haar vingers wegglipte....

lorem

Toen ze 13 jaar oud was kwam Deisy met een paar vriendinnen in contact met Yolanda*. Zij beloofde hen te helpen om wat geld te verdienen. Yolanda wist dat Deisy uit een arm gezin kwam en gaf haar de aandacht, emotionele ondersteuning en financiele hulp die haar moeder haar niet kon bieden. Door zo een relatie met haar op te bouwen, wist Yolanda haar vertrouwen voor zich te winnen. En dat was het moment waarop ze haar begon uit te buiten. Deisy's lichaam werd verkocht voor seks aan mannen die graag jonge meisjes wilden.

Toeristen die de stad bezochten, namen contact op met Yolanda en maakten seksafspraken met jonge meisjes zoals Deisy voor een paar uur of voor een hele nacht. Deisy ontmoette de mannen dan bij Yolanda thuis waar ze werd verkracht. De toeristen betaalden Yolanda die vervolgens een klein deel van de opbrengst deelde met Deisy.

Wil je vandaag geven om ervoor te zorgen dat meisjes als Deisy wereldwijd niet meer bedrogen en misbruikt worden?

Jonge meisjes zoals Deisy zijn een makkelijk doelwit voor misdadigers als Yolanda. Ze misbruikte Deisy's droom op een beter leven en ze liet Deisy geloven dat het verkopen van haar lichaam voor seks de enige manier was om haar dromen te bereiken.

Helaas is het seksueel geweld dat Deisy is overkomen niet uitzonderlijk. Het is een groot probleem in met name arme gemeenschappen.

Terwijl onderzoek gedaan werd naar de betrokkenheid van Yolanda bij het misbruiken en uitbuiten van jonge meisjes hoorde het IJM team op de Dominicaanse Republiek dat ze een groot seksfeest organiseerde voor Amerikaanse toeristen. Die avond zouden de toeristen Deisy en een paar andere jonge meisjes ontmoeten bij Yolanda thuis om de meisjes daar te verkrachten.

Met de medewerking van de lokale autoriteiten werden Deisy en de andere meisjes bevrijd en Yolanda gearresteerd.

Deisy bevatte nog niet dat een ze lange, moeilijke weg van herstel en genezing voor de boeg zou hebben.

lorem

Het trauma dat overlevenden van geweld, vooral kinderen, bij zich dragen, is diep.

Toen ze uit het huis van Yolanda werd gehaald en in een tehuis van de lokale overheid werd geplaatst, was Desiy boos en behandelde ze de mensen om haar heen met minachting.

Terugkijkend op het begin van haar verblijf in het asiel, zegt Deisy: "Vroeger was ik gewoon een heel boos persoon, ze praatten aardig tegen me en ik reageerde altijd boos, hoe vriendelijk ze ook deden."

De volgende drie jaar ging Deisy een zwaar traject in van therapie en nazorg.

Het geduld, de zorg en aandacht van maatschappelijk werkers en nazorgspecialisten die werken met meisjes zoals Deisy is enorm.

Door vandaag te geven, kunt u ervoor zorgen dat slachtoffers van geweld toegang hebben tot levensveranderde zorg.

Het trauma dat slachtoffers van (seksueel) geweld met zich meedragen is groot, zeker als het om kinderen gaat. Toen Deisy bevrijd werd uit Yolanda's huis en in de veiligheid van een nazorghuis werd geplaatst, was ze boos en minachtend naar de mensen om haar heen.

Terugkijkend op de beginperiode in het nazorghuis, zegt Deisy, "Ik was heel boos. Als iemand iets aardigs tegen me zei, reageerde ik slecht."
Deisy zat drie jaar in een zwaar traject van therapie en nazorg. Het geduld, de zorg en de aandacht van de maatschappelijk werkers en nazorgspecialisten die werken met meisjes als Deisy was enorm.

Enkele jaren achter elkaar ontmoette Deisy haar toegewijdde maatschappelijk werker voor intensieve therapie sessies. Langzaam veranderde ze van boos en aggressief naar een vertrouwend, bloeiend en veerkrachtig persoon.

Als ze nadenkt over haar leven, zegt Deisy, "Vrijheid betekent een heleboel dingen voor mij. Het is iets dat we allemaal willen en verdienen. Het is iets dat we in ons leven nodig hebben. Niemand kan zeggen 'nee, ik ben liever niet vrij.' We willen allemaal vrij zijn."
In 2017 beeindigde Deisy haar traumagerichte therapie bij IJM. Ze is nu 16 en werkt in een schoonheidssalon. Ze hoopt zich in te kunnen schrijven voor de politie school. Maar Deisy brengt nu al positieve verandering in haar omgeving door jonge meisjes te wijzen op de gevaren van mensenhandelaren als Yolanda.

*niet haar echte naam

Wilt u vechten voor kinderen als Deisy?

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up