shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Albertina en haar familie waren bang

Deel

Albertina en haar familie waren bang

Hun buren hadden hun land ingenomen en zouden alles doen wat nodig was om het te behouden, inclusief geweld gebruiken.

Geef nu
A

lbertina is een tengere grootmoeder uit Noord Oeganda. Tien jaar geleden keerden zij en haar familie terug naar huis vanuit een vluchtelingenkamp nadat een wrede burgeroorlog het land had verscheurd. Haar man was in het kamp gestorven. Alles wat Albertina had achtergelaten, waren haar kinderen en kleinkinderen en haar stuk land. Of dat dacht ze.

Toen ze naar huis terugkeerde, merkte ze dat buren kampeerden op haar complot. Ze weigerden te verhuizen.

Albertina wist waarom. Ze waren daar om haar land te stelen. En zij hadden speren.

Voor de armen op het platteland van Oeganda is een stuk land alles wat ze hebben. Hier verbouwen ze voedsel en zo houden ze hun gezin in leven.

Maar wanneer de echtgenoot van een vrouw sterft, menen haar buren en familie vaak dat ze geen recht meer heeft op het land. Ze kunnen haar bedreigen en zelfs aanvallen om haar eigendom te veroveren.

In dit geval waren Albertina en haar familie, inclusief tien kleinkinderen, afhankelijk van dit stuk land. De buren gaven geen krimp, dus Albertina hakte een kleine ruimte uit aan de randen van haar rechtmatige eigendom voor zichzelf en haar familie.

Help anderen die in angst leven zoals Albertina.

lorem

Ze vertelde het aan de politie, die de buren arresteerde, om ze kort daarna vrij te geven. De buren waren woedend.

En de volgende acht jaar was Albertina bang. Zij en haar kleinkinderen werden ontelbare keren bedreigd - met speren. Iedereen die op bezoek kwam, werd gepest. Haar buren waren krachtig en dreigden haar leven verschrikkelijk te maken door haar en haar familieleden vals te beschuldigen van misdaden. Op een gegeven moment werd Albertina zelfs op valse beschuldiging in de gevangenis gegooid.

Ondertussen, op school, pestten de buurkinderen de kleinkinderen van Albertina en ruzieden met hen.

lorem

Eindelijk, in 2014, vertelde een andere weduwe Albertina over IJM. Albertina heeft een IJM-medewerker opgezocht tijdens een lokale training en ontving al snel hulp. Nu was ze niet langer alleen.

Met uw steun kon IJM haar zaak oppakken, voedsel verstrekken aan de kleinkinderen van Albertina en hun hut bewaken. Dankzij uw steun kan IJM bij Albertina blijven terwijl de strijd om haar land doorgaat.

Albertina: “Ik denk dat als IJM niet had ingegrepen, dat ze ons achtervolgd hadden. I bezit niets dat waarde heeft, behalve het land.”

Josephine Aparo, directeur van IJM nazorg in Gulu (Oeganda): “Toen we Albertina voor het eerst ontmoetten, was ze hopeloos.”

“Nu is ze een vechter.”

*pseudoniem

Wil jij in de bres staan ​​voor kinderen en gezinnen over de hele wereld?

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up