shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Zweedse politie helpt bij oprollen van Filipijns netwerk dat kinderen misbruikt

De Zweedse politie heeft in de Filippijnen geholpen bij het oprollen van een crimineel netwerk dat kinderen seksueel misbruikt. Leden van dit netwerk misbruikten kinderen voor livestreams, op aanvraag van Europeanen.

Bij deze zaak was een man uit Zweden betrokken. Hij had geld overgemaakt naar het criminele netwerk in de Filipijnen. In ruil daarvoor keek hij naar livebeelden van Filipijnse kinderen die werden verkracht en zeer ernstig misbruikt. De man moet vanwege deze misdaad een gevangenisstraf van acht jaar uitzitten in zijn thuisland.

Maar het werk van de politie hield niet op bij deze veroordeling. Een Zweedse rechercheur vond aanknopingspunten om meer verdachten in beeld te krijgen. “Op de harde schijf van de dader vond ik verschillende foto's van Filipijnse kinderen,” vertelt ze. “Ik vond ook Skype-accounts die de mensenhandelaren in de Filippijnen gebruikten om contact op te nemen met de Zweedse dader.”

Alle informatie werd gedeeld met Europol en de afdeling Homeland Security Investigations (HSI) van de Amerikaanse politie, die de leiding heeft in de strijd tegen seksueel misbruik van Filipijnse kinderen voor livestreams. De Zweedse politie is afhankelijk van een goede internationale samenwerking om succes te boeken. Zij kan in de Filipijnen namelijk niet alleen optreden, omdat het land buiten de bevoegdheid van de Zweedse politie valt.

Daarom werkt de Zweedse politie samen met onder andere IJM, de Nederlandse en Amerikaanse politie in het Philippine Internet Crimes Against Children Center (PICACC). Het doel van dit centrum is om kinderen te bevrijden uit misbruik voor livestreams en daders te vervolgen, zowel in de Filipijnen als in ‘vraaglanden’ als Zweden, Nederland, Australië en de Verenigde Staten.

Als deze zaak bij het PICACC op tafel komt, blijkt al snel dat de Noorse en Australische politie ook onderzoeken hebben lopen naar het criminele netwerk in kwestie. Dit vormt het begin van een intensieve samenwerking. “Elk land legt een belangrijk stukje in een complexe puzzel,” vertelt een agent uit Zweden. “Door samen te werken kunnen we ontdekken of er sprake is van een crimineel netwerk is of één individu, naar welke kinderen we moeten zoeken en hoeveel kinderen er mogelijk aanwezig zijn op het moment van de inval.”

De inval werd op 14 september uitgevoerd door de Filipijnse politie in samenwerking met de Amerikaanse HSI. Zweden en Noorwegen werden vertegenwoordigd door de Noorse verbindingsofficier in Manila, die de hele operatie heeft gedocumenteerd. De twaalf bevrijdde kinderen, zowel jongens als meisjes, werden door maatschappelijk werkers opgevangen en zullen in weeshuizen worden geplaatst en naar school worden gestuurd. Twee vermoedelijke mensenhandelaren werden ter plaatse gearresteerd en krijgen waarschijnlijk lange gevangenisstraffen opgelegd.

Meer lezen over IJM's samenwerking met de Nederlandse politie? Lees dit artikel.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up