shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Vijf Filipijnse vrouwen veroordeeld voor seksueel uitbuiten van kinderen

BISLIG / FILIPIJNEN - Vijf vrouwen uit de Filipijnen die kinderen online misbruikten om geld te verdienen, zijn veroordeeld tot maximaal 15 jaar gevangenisstraf. Het waren ook hun eigen kinderen die ze tegen betaling seksueel misbruikten. Beelden daarvan stuurden ze door naar onder andere een Australiër.

In ruil voor strafvermindering deden de daders een schuldbekentenis (een zogenoemde ‘plea bargain’).

Deze zaak kwam zo’n drie jaar geleden aan het rollen. Australische rechercheurs ontdekten toen dat een landgenoot opdracht gaf om Filipijnse kinderen te misbruiken en de beelden naar hem door te sturen. Hij werd opgepakt en uiteindelijk in augustus 2022 veroordeeld tot ruim vijftien jaar gevangenisstraf.

De zaak kwam in een stroomversnelling toen de Australische politie het Philippine Internet Crimes Against Children Center (PICACC) in Manila inlichtte. In dit centrum werken onder meer de Australische, Filipijnse, Nederlandse politie en IJM samen. Deze samenwerking dient om internationale bendes - die geld te verdienen aan online misbruik van Filipijnse kinderen - te ontmantelen en een stap voor te zijn.

Medewerkers van het PICACC wisten de kinderen, die op verzoek van de Australiër waren misbruikt, op te sporen. Ze bleken in Bislig te wonen, een stad in het zuiden van de Filipijnen. De Filipijnse autoriteiten deden een inval en bevrijdden 15 slachtoffers, onder wie 13 minderjarigen.

Online uitbuiting van kinderen is een snelgroeiende vorm van criminaliteit. Volgens de FBI zijn er op elk moment 750.000 mensen online die beelden van kindermisbruik bekijken of dat misbruik regisseren. Dat is vijftien keer een volle Amsterdam ArenA.

“Het is niet alleen nodig om kinderen te bevrijden van online seksuele exploitatie,” zegt Caroly Houmes, directeur van IJM Nederland. “Daarnaast moeten we alles op alles zetten om daders ter verantwoording te roepen. Alleen zo voorkomen we dat ze nieuwe slachtoffers maken en kinderen structureel beschermd worden.”

Niet alleen de Filipijnse uitbuiters zijn schuldig, maar ook de daders die de beelden aanvragen, benadrukt Houmes. “Die daders komen vaak uit welvarende landen als Australië, maar bijvoorbeeld ook uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Daarom is het heel waardevol dat ook de Nederlandse politie vertegenwoordigd is in het PICACC. Internationale samenwerking is cruciaal om dit kwaad te stoppen. Ik hoop dat dat deze nieuwe veroordeling criminelen afschrikt, zodat niet nog meer kinderen deze verschrikkelijke trauma’s hoeven mee te maken.”

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up