shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Vader en zoon veroordeeld voor exploiteren van (klein)kinderen

Een vader en zoon uit Ghana zijn veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor mensenhandel en het exploiteren van kinderen. Twee kinderen waren kleinkinderen van de eerste verdachte.

De rechtszaak begon al in april 2019 en liep vertraging op omdat de verdachten lange tijd voortvluchtig waren. Daarnaast moesten de kinderen voor elke hoorzitting een reis van negen uur maken. Veel kinderen werden onderweg wagenziek. Allemaal moesten ze meerdere keren school missen.

Een advocaat van IJM verzocht de staatsadvocaat daarom om een virtuele hoorzitting te houden. Na enige aarzeling stemde hij gelukkig in met dat verzoek. Helaas bleef de zaak zich daarna nog lang voortslepen. Uiteindelijk vroegen de advocaten een groepszitting aan. Dat zorgde voor vaart, omdat de rechtbank op drie opeenvolgende dagen kon vergaderen. Dit leidde uiteindelijk tot de veroordeling van de vader en zoon.

Caroly Houmes, directeur van IJM Nederland: “Bij IJM zien we vaker dat het een lang en moeizaam proces is om mensenhandelaren verantwoordelijk te houden voor hun misdaden. Maar we geloven dat alleen deze weg – hoe moeizaam ook – voor structurele verandering kan zorgen. Als mensenhandelaren veroordeeld worden, is dat een signaal richting de hele gemeenschap: deze criminelen komen niet weg met hun misdaden. Als je kinderen exploiteert, komt je dat duur te staan. Een functionerend rechtssysteem is dé manier om kinderen structureel te beschermen tegen moderne slavernij, mensenhandel en andere vormen van geweld.”

Sinds de sluiting van deze rechtszaak, zijn twee van de kinderen teruggekeerd naar hun families en vier verblijven er nog in een opvanghuis.

Deze zaak is voor de Ghanese autoriteiten een nieuwe mijlpaal in het gevecht tegen mensenhandel en kinderuitbuiting. Bovendien was dit de eerste zaak waarbij IJM de staatsadvocaten begeleidde tijdens het proces van het aanvragen van een virtuele hoorzitting.

De rechter zei dat dit een van de meest trieste vonnissen was die hij had uitgesproken, omdat er sprake was van een grootvader die zijn eigen kleinkinderen had geëxploiteerd. Dat weerhield de rechter echter niet een rechtvaardig oordeel uit te spreken; er was ruim voldoende bewijs voor de misdaden. Hij merkte op: “Deze misdadigers moeten worden gestraft zodat andere daders worden afgeschrikt.”

Foto: vier van de zes kinderen die zijn bevrijd uit handen van de mensenhandelaren.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up