shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Pilot juridische briefings voor survivors mensenhandel in Maleisië zeer succesvol

Een pilot van juridische briefings voor survivors van mensenhandel in Maleisië is zeer succesvol verlopen. IJM-medewerkers gaven deze briefings in een mannenopvanghuis van de overheid met (vermeende) slachtoffers van mensenhandel. Ze legden hen uit waarom ze in het opvanghuis zitten, wat hun rechten zijn en hoe de rechtsgang verloopt, waardoor hun rechtspositie veel sterker wordt.

Ook werden survivors geïnformeerd over kenmerken van mensenhandel en dwangarbeid, zodat ze begrijpen wat er nodig is om hun zaak in de rechtbank te bewijzen.

In Maleisië is het zo geregeld dat (vermeende) slachtoffers van mensenhandel door de overheid worden geplaatst in opvanghuizen. Daar blijven ze tot hun rechtszaak voorbij is. Veel van de mensen in deze opvanghuizen hebben te maken met een taalbarrière en missen de juridische kennis om te begrijpen wat er met hen gebeurt.

Daarom heeft IJM bij de overheid gepleit voor oplossingen om dit te verhelpen. Uiteindelijk kreeg het team van IJM Maleisië toegang tot de opvanghuizen om deze briefings te geven, waaruit blijkt dat de Maleisische overheid een groeiend vertrouwen heeft in IJM.

De eerste juridische briefings werden gehouden voor in totaal 48 survivors met vijf nationaliteiten (Cambodjaans, Indonesisch, Maleisisch, Nepalees en Vietnamees). Voor de bijeenkomsten had IJM diverse tolken ingezet.

“Omdat de meeste survivors van mensenhandel geen Maleisisch of Engels spreken, raken ze vaak de weg kwijt in het systeem en begrijpen ze niet wat er gebeurt,” legt Rozanne Yong van IJM Maleisië uit. “Hierdoor worden survivors angstig, nerveus, depressief en raken ze gefrustreerd. Dit kan ertoe leiden dat ze niet volledig kunnen deelnemen aan het juridische proces, wat het voor de lokale autoriteiten weer moeilijk maakt om onderzoek te doen, daders te vervolgen en de juiste nazorg te bieden aan slachtoffers.”

De briefings worden niet alleen goed ontvangen door de survivors, maar ook door het personeel van de opvang. Zij zien een positieve verandering in het gedrag van de survivors. Volgens hen werken ze beter mee omdat ze nu het systeem en het doel van de opvanghuizen beter begrijpen.

De bijeenkomsten waren zo succesvol, dat de leiders van het opvanghuis er bij de overheid voor pleitten om de briefings uit te breiden naar opvanghuizen elders in het land. Hierop gaf de overheid in augustus 2023 toestemming aan IJM om deze juridische briefings te geven aan de survivors in alle vrouwenopvanghuizen in heel Maleisië.

Om te zorgen dat survivors blijvend voorgelicht worden over hun rechten, heeft IJM ook personeel van diverse opvanghuizen getraind om de juridische briefings te kunnen geven.

Foto: survivor van mensenhandel in Zuidoost-Azië.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers van gedwongen arbeid te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up