shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Gert-Jan Segers: ‘We kunnen meer dan alleen ons hart vasthouden’

Deel

Gert-Jan Segers: ‘We kunnen meer dan alleen ons hart vasthouden’

Gert-Jan Segers, adviseur bestrijding mensenhandel bij IJM Nederland, zag van dichtbij de realiteit van mensenhandel in ons land. “Ik zie nog voor me hoe in een mum van tijd twee klerenkasten van kerels op een Roemeense vrouw afkwamen en met haar de straat uitliepen. Ik keek ze bezorgd na en hield mijn hart vast.”

Lees verder

Ik liep een keer een middag en een avond mee met de politie van Groningen. Het team ging langs bij uitbaters van de prostitutieramen aan de Nieuwstad en controleerde de vergunningen. Ze spraken met de – meestal – uit Oost-Europa afkomstige vrouwen over hun werkomstandigheden en bekeken hun paspoorten.

Bij een Roemeense vrouw werd duidelijk dat ze zonder een vergunning werkte en dat leidde ertoe dat ze door de uitbater werd weggestuurd. Ze pakte haar spullen en liep de straat op. Ik zie nog voor me hoe in een mum van tijd twee klerenkasten van kerels op haar afkwamen en met haar de straat uitliepen. Ik keek ze bezorgd na en hield mijn hart vast.

Na haar zijn er nog duizenden andere vrouwen en meiden uit Roemenië, Bulgarije, Hongarije en weet ik veel waar nog meer vandaan naar Nederland gekomen. Misschien vrijwillig, maar veel vaker door armoede of door pooiers gedwongen. In Roemenië werd me eens verteld hoe tienermeiden uit Roma-gemeenschappen soms zelfs door hun eigen ouders aan tussenpersonen werden meegegeven om achter een raam in Amsterdam te eindigen. Hoe vrijwillig of onvrijwillig ook, ze belanden allemaal in een kwetsbare situatie. In het ergste geval worden ze richting het raam geslagen, in het beste geval gaan ze aan het werk in een legaal bordeel.

Samen met het politieteam raakte ik ook aan de praat met een bordeelhouder. Hij was trots op de manier waarop hij zijn zaken runde.
‘Wat zou je zeggen als je dochter naar je toe zou komen en zou zeggen dat ze bij jou in de zaak wil werken?’, vroeg ik hem na zijn betoog.
‘Over my dead body!’, antwoordde hij direct.
‘Maar als deze plek niet goed genoeg is voor jouw dochter, waarom is het dan wel goed genoeg voor die Roemeense die hier werkt?’


‘Over my dead body!’, antwoordde de bordeelhouder direct.

Gedwongen prostitutie en mensenhandel zijn een grensoverschrijdend kwaad. Goddank is de strijd hiertegen én de hulp aan slachtoffers dat ook. International Justice Mission is een beweging van gedreven mensen die bij de strijd tegen moderne slavernij niet stoppen bij landsgrenzen. Integendeel: IJM helpt wereldwijd bij bevrijding van mensen die uitgebuit worden. En – minstens zo belangrijk– IJM komt op voor het recht dat mensenhandelaren bestraft en afschrikt, en dat kwetsbare mensen beschermt. Onder andere in Roemenië.

Ik ben er ontzettend trots op dat ik deel uitmaak van deze beweging van hoop. Dankzij IJM’s programma tegen Europese mensenhandel kan ik – als ik denk aan al die Oost-Europese vrouwen die uitgebuit worden – meer doen dan alleen maar mijn hart vast te houden. Samen kunnen we opstaan voor hun vrijheid en hun recht!

Deze column verscheen eerder in het magazine van IJM Nederland, dat twee keer per jaar verschijnt. Gert-Jan Segers is oud-fractieleider van de ChristenUnie en werkt bij IJM als adviseur bestrijding mensenhandel.

lorem
01 Gert Jan Segers 2

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up