shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Nieuwe onthullingen: criminelen verspreiden ongestoord online kindermisbruik via social media

Criminelen kunnen vaak ongestoord beelden van kindermisbruik verspreiden via social media, zo blijkt uit recente onthullingen van de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Deze onthullingen laten opnieuw zien hoe belangrijk het is dat er goede wetgeving komt tegen online kindermisbruik.

The Wall Street Journal onthulde op 7 juni dat Instagram heeft bijgedragen aan de verspreiding van beelden van kindermisbruik. Het algoritme van Instagram promootte accounts die openlijk als doel hebben om beelden van kindermisbruik te verspreiden en verkopen.

Volgens de krant blijven deze accounts voor de meeste gebruikers buiten beeld, maar kunnen ze gemakkelijk worden gevonden door expliciet te zoeken op hashtags. Als reactie op het nieuws heeft Meta (het moederbedrijf van Instagram) een interne werkgroep opgezet om het probleem aan te pakken.

Een ander artikel in The Wall Street Journal onthulde dat Twitter niet heeft ingegrepen bij het verspreiden van kindermisbruik-materiaal via hun platform. Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University ontdekten in een periode van twee maanden - van maart tot mei - meer dan 40 afbeeldingen op Twitter die eerder waren gemarkeerd als materiaal met kindermisbruik. Nadat Twitter in mei op de hoogte werd gesteld van het probleem, liet het bedrijf de onderzoekers weten dat ze enkele aspecten van hun detectiesysteem hebben verbeterd. Ook vroeg Twitter de onderzoekers het bedrijf te waarschuwen ‘als ze in de toekomst ooit een piek in online kindermisbruik opmerken’.

IJM pleit al lange tijd voor wetgeving die bedrijven verplicht om online kindermisbruik te monitoren en aan te pakken. De Europese Commissie heeft hiervoor een voorstel gedaan, waar IJM voorstander van is.

John Tanagho, directeur van IJM’s Center to End Online Sexual Exploitation of Children in de Filipijnen, zegt over dit wetsvoorstel: “Het is nu nog niet wettelijk verplicht om techniek te gebruiken die kinderen beschermt. Als bedrijven risico’s gaan afwegen denken ze al snel: Waarom zouden we deze techniek gebruiken en risico lopen klanten te verliezen als het helemaal niet verplicht is? Daarom is het wetsvoorstel van de Europese commissie zo belangrijk. Als deze wet wordt aangenomen, dan zullen techbedrijven verplicht zijn om online kindermisbuik op te sporen, te rapporteren en materiaal met misbruik te vernietigen. Je helpt bedrijven met deze wetgeving, omdat je een gelijk speelveld creëert. Omdat alle livestreamingplatforms kindermisbruik moeten detecteren en blokkeren, voorkom je dat mensen massaal naar andere bedrijven gaan.”

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up