shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Na 8 jaar gerechtigheid voor Jalia die op school werd misbruikt

Ruim 8 jaar geleden werd Jalia* op school misbruikt door de zoon van het schoolhoofd. De zaak dreigde in de doofpot te verdwijnen, maar na jaren van wachten en strijden vond er een doorbraak plaats. Onlangs werd de man die Jalia misbruikte, veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Op 14 maart 2013 zat de 5-jarige Jalia alleen in haar klaslokaal te wachten tot haar oudere broer haar kwam ophalen, toen er plotseling een grote man in het lokaal verscheen.

Eerst was ze niet bang omdat ze de man goed kende - hij was de oudste zoon van het schoolhoofd en viel soms in als leraar. Maar plotseling greep hij haar vast en duwde haar op de koude vloer. De kleine Jalia was doodsbang en probeerde zich tevergeefs uit zijn greep te bevrijden. Ze schreeuwde het uit, maar daarop bedekte de man haar mond, trok haar kleren uit en begon haar te misbruiken.

Jalia huilde nog steeds toen haar broer aankwam en zag wat er gebeurde. Hij riep onmiddellijk om hulp. Hij en enkele anderen grepen de aanvaller vast en brachten hem naar de politie. Jalia werd naar het ziekenhuis gebracht, waar ze zorg kreeg en medisch bewijs werd vastgelegd van het misbruik.

Eind 2013 kwam Jalia in contact met IJM Kenia, nadat een vriend van haar moeder haar op de organisatie had gewezen. IJM-juristen beten zich vast in de zaak, maar de rechtszaak werd keer op keer uitgesteld. De kans dat voor Jalia het recht zou zegevieren, leek met de dag kleiner te worden.

Toch gaven de IJM-medewerkers niet op en bleven ze Jalia en haar familie steunen. De juridische staf ondersteunde de openbaar aanklagers om ervoor te zorgen dat de zaak niet in de doofpot verdween. Intussen hielpen therapeuten van IJM Jalia te genezen van het trauma en ze bereidde haar voor om in de rechtbank te getuigen.

In augustus 2018 zat Jalia op de houten getuigenbank in de rechtszaal om te getuigen tegen de dader. Toen ze hem in de rechtbank zag, huilde ze alleen maar. Omdat de rechter zag hoe moeilijk ze het had, stond hij haar toe om via een tussenpersoon te getuigen en - ondanks haar angst - wees ze moedig de man aan die zich aan haar vergrepen had. Op 2 november 2021 werd hij door de rechter schuldig bevonden en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

De zaak is een van de langstlopende rechtszaken waarbij IJM Kenia betrokken is. Jalia is nu 13 jaar. IJM-therapeut Esther Njuguna is blij dat het recht heeft gezegevierd. “Na al die jaren van wachten en bidden voor gerechtigheid is dit een enorme mijlpaal.”

*Jalia heet in werkelijkheid anders.

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up