shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

IJM nam deel aan actie tegen online activiteiten van mensenhandelaren

IJM heeft onlangs, samen met diverse andere organisaties, deelgenomen aan een driedaagse actie tegen online activiteiten op het gebied van mensenhandel. De Hackathon Mensenhandel 2023 vond van 18 tot en met 22 september plaats bij de Politieacademie in Apeldoorn. 85 deskundigen namen deel: van politie en justitie uit 26 landen en diverse organisaties. In totaal controleerden de deelnemers 371 platforms op mensenhandelactiviteiten.

Deze ‘Hackathon 2023’ had onder meer tot doel een completer beeld te krijgen van de rekrutering van slachtoffers van de meest voorkomende vormen van mensenhandel: seksuele uitbuiting en arbeidsuitbuiting. Naast IJM, namen de Europese Arbeidsinspectie, Cepol, INTERPOL en de OVSE deel aan de actie. Twee experts van IJM gingen specifiek in op onderzoek naar signalen van mensenhandel binnen de Metaverse (een netwerk van virtuele ruimtes waarin gebruikers interactie hebben met elkaar).

De hackathon vond plaats onder de vlag van EMPACT: het European Multidisciplinair Platform against Criminal Threats. EMPACT valt onder de Europese Unie en richt zich op dreigingen die voortkomen uit de georganiseerde, zware, internationale misdaad.

Innovatief

“Criminelen maken steeds vaker gebruik van het internet. Zij wanen zich daar anoniem en bereiken ‘eenvoudig’ wereldwijd enorme doelgroepen,” aldus Petra Bakker van het EU-project EMPACT THB (Trafficking in Human Beings). “Internationale samenwerking en kennisuitwisseling tussen politie en justitie, Europol, Eurojust, andere EU-agentschappen en partners, zoals in dit geval de Arbeidsinspectie, is essentieel. De Hackathon Mensenhandel is een perfect voorbeeld van een innovatieve aanpak om deze vorm van criminaliteit in het digitale tijdperk te onderzoeken.”

Valse beloften

De Hackathon richtte zich op het identificeren van online platforms en social media hubs die worden gebruikt om slachtoffers te rekruteren voor seksuele en arbeidsuitbuiting. Mensenhandelaren gebruiken verschillende methoden om kwetsbare individuen te lokken en uit te buiten voor winst. Eén daarvan is bedrog: mensenhandelaren misleiden slachtoffers met valse beloften over een beter leven, onderwijs, werk of huwelijk. Een andere manier is het nepaanbod van goedbetaalde banen in het buitenland. Mensenhandelaren kunnen ook immigratiediensten aanbieden aan mensen die willen migreren en vervolgens misbruik maken van hun kwetsbaarheid en hen uitbuiten zodra ze in het buitenland zijn.

Dit zijn de belangrijkste resultaten van de hackathon:

 • 85 personen/gebruikersnamen gecontroleerd;
 • 371 platforms gecontroleerd (waaronder sociale media en datingplatforms, webforums, marktplaatsen en online applicaties);
 • 325 communicatieapparaten (inclusief telefoonnummers, mobiele apps, e-mailadressen en faxnummers);
 • 26 van mensenhandel verdachte onlineplatforms gecontroleerd;
 • 5 online platforms geïdentificeerd als betrokken bij mensenhandel gecontroleerd;
 • 10 online platforms gelinkt aan online seksueel misbruik van kinderen gecontroleerd

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

 1. 1
 2. 2
 3. 3

Gegevens

Uw donatie:

 1. 1
 2. 2
 3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up