shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Serieverkrachter in Guatemala veroordeeld tot 70 jaar gevangenisstraf

Op 30 augustus 2018 veroordeelde een rechter uit Guatemala een 23-jarige serieverkrachter tot een ​​70-jarige gevangenisstraf voor het verkrachten van een minderjarige vrouw en vijf andere volwassen vrouwen. Deze veroordeling kwam er mede dankzij zes moedige overlevenden die het misdrijf onafhankelijk hebben gemeld bij de lokale autoriteiten en meer dan vijf jaar van samenwerking tussen IJM, de nationale burgerlijke politie en het Openbaar Ministerie.

Luna* was 16 jaar oud toen een vreemdeling haar aanviel terwijl ze op weg was naar haar werk. Hij pakte haar telefoon af. Ze verzette zich niet, in de hoop dat dat alles was wat de man wilde. Helaas was dat niet alles. Hij pakte haar bij de arm, trok haar naar een lege parkeerplaats en verkrachtte haar. De aanvaller bewaarde Luna's telefoonnummer en gaf haar haar telefoon terug om haar later lastig te vallen en dreigende berichten te sturen, met de dreiging om opnieuw aan te vallen als ze met het verhaal naar buiten kwam. Hij gebruikte dezelfde techniek voor sommige van de andere slachtoffers.

Nog steeds in shock, ging Luna naar haar baas en vroeg om hulp. Hij wist hoe te reageren en bracht haar onmiddellijk naar het ziekenhuis waar ze het misdrijf meldden.

Nadat IJM de zaak van Luna had overgenomen, werkte ons team samen met de politie om de verdachte te identificeren. Het onderzoek bracht aan het licht dat vijf andere vrouwen hadden gerapporteerd dat ze in opeenvolgende weken op dezelfde locatie waren verkracht door dezelfde seriemisdadiger.

Met de steun van IJM hebben de politie en het openbaar ministerie een solide zaak opgebouwd. Onderzoekers ontdekten zijn identiteit met behulp van nieuwe technologie: daarmee werden gegeven bijgehouden die hij naar een van zijn vorige slachtoffers had gestuurd en bewijsmateriaal verzameld. IJM en het openbaar ministerie hebben vervolgens direct een arrestatiebevel uitgevaard. Tot verbazing van zowel IJM als de bestuursautoriteiten, was de man onlangs gearresteerd voor een andere misdaad: de ontvoering van een twee jaar oude jongen en een poging het gezin van de jongen af ​​te persen. IJM hielp ervoor zorgen dat aanklachten voor het verkrachten van de 16-jarige Luna en de andere volwassen vrouwen voor de rechter zouden worden gebracht, zodat deze man ook verantwoordelijk zou worden gehouden voor deze misdaden.

Op donderdag hielpen IJM-advocaten de lokale aanklagers om ervoor te zorgen dat Luna's aanvaller 70 jaar gevangenisstraf kreeg opgelegd. “Dit is een voorbeeldige uitkomst. Ik moest bijna huilen toen het oordeel werd uitgesproken. Vanavond kunnen de slachtoffers slapen in de wetenschap dat deze man hen niet opnieuw zal pijn doen,” zei IJM advocaat Wendy Avila.

Na de hoorzitting vertelde IJM-maatschappelijk werkster Blanca Calel het nieuws aan de vader van Luna, die verbaasd was over de uitspraak van de rechtbank tegen de man die zijn dochter had verkracht. "Ik heb Luna's vader gebeld en op het moment dat ik het hem vertelde, was hij sprakeloos. Zodra hij kon spreken, hoorde je dat hij huilde. Het rechtssysteem in Guatemala heeft getoond dat dit gezin en de andere vijf overlevenden rechten hebben.''

Na een lang proces van genezing is Luna's herstel onmiskenbaar. Na de aanval was de jonge Luna bang haar huis te verlaten en werd ze achtervolgd door nachtmerries. Nu is ze 21 jaar oud en heeft ze een jaar traumagerichte therapie voltooid via het nazorgprogramma van IJM Guatemala. Ze is weer aan het werk en kan zonder bang te zijn voor haar aanvaller door de straten lopen, wetende dat hij haar niet nog een keer kan pijn doen.

Sinds 2005 werkt IJM Guatemala samen met de politie en het openbaar ministerie, wat leidde tot 270 veroordelingen. We zullen blijven aandringen om ervoor te zorgen dat daders van seksueel geweld tegen kinderen verantwoordelijk worden gehouden, zodat andere jonge meisjes zoals Luna veilig en beschermd zijn om een ​​gezond en gezond leven te leiden.

* pseudoniem

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up