shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Australiër (61) veroordeeld voor online kindermisbruik

Een 61-jarige Australiër is woensdag 6 oktober veroordeeld tot vier jaar en één maand gevangenisstraf, omdat hij tegen betaling heeft gekeken naar livestreambeelden van Filipijnse kinderen die misbruikt werden.

Caroly Houmes, directeur van IJM Nederland, ziet deze veroordeling als een hoopvol signaal dat ook Nederlandse criminelen niet meer zullen wegkomen met online kindermisbruik. “De Australische en Nederlandse politie werken intensief samen. In samenwerking met de Filipijnse autoriteiten zal de strijd tegen online kindermisbruik komende tijd geïntensiveerd worden.”

Advocaten van de Australische veroordeelde voerden ter verdediging aan dat het misbruik online plaatsvond en dat er geen fysiek contact was tussen de dader en zijn jonge slachtoffers. De rechter verwierp deze argumenten echter. Hij oordeelde dat de veroorzaakte schade ernstig was en de Australische dader hiervoor verantwoordelijk was.

De handel in kinderen om misbruikt te worden voor livestreaming is een opkomende vorm van moderne slavernij in landen als de Filipijnen. Zedendelinquenten, vaak afkomstig uit westerse landen als Australië, Duitsland en Nederland, maken geld over om het kindermisbruik te bekijken en te regisseren. Ze betalen omgerekend slechts 10 euro voor zo’n ‘show’.

Caroly Houmes: “Deze veroordeling in Australië laat zien dat de aanpak om online kindermisbruik internationaal aan te pakken, effectief is. Omdat de vraag naar het misbruik van Filipijnse kinderen ook uit Nederland komt, zal een Nederlandse politiemedewerker zich binnenkort in de Filipijnen vestigen. Nederlanders die misbruik van Filipijnse kinderen in stand houden, zullen merken dat hun gedrag zware consequenties heeft. Het is onbestaanbaar dat misbruik van Filipijnse kinderen mede door criminelen uit ons land in stand wordt gehouden. We willen alles op alles zetten om deze misdaad te stoppen en kinderen te beschermen.”

De arrestatie van de Australische dader in november 2019 leidde vervolgens tot de arrestatie van een andere vermoedelijke zedendelinquent uit Australië en zeven Filipijnse mensenhandelaren. De Filipijnse politie bevrijdde toen in samenwerking met IJM 21 Filipijnse kinderen en twee jongvolwassenen, van wie de meesten familie waren van de mensenhandelaren. Eén van deze kinderen was een babyjongetje van twee maanden.

Foto: Filipijnse kinderen die door de politie zijn bevrijd van misbruik voor internet.

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up