45 mensen bevrijd van uitbuiting op plantage en boerderij
Gedwongen Arbeid
Bij twee bevrijdingsoperatie in Zuid-Azië zijn 45 mensen (onder wie 24 kinderen) bevrijd van uitbuiting op een suikerrietplantage en een boerderij. “Het was hartverwarmend om te zien dat de slachtoffers, die in onmenselijke omstandigheden werkten, eindelijk hun vrijheid terugkregen.”
Op 8 mei ondersteunden IJM en onze lokale partners de autoriteiten in Zuid-Azië bij het bevrijden van 29 mensen (onder wie 13 kinderen) die jarenlang waren uitgebuit op een suikerrietplantage.
Deze families waren gelokt met voorschotten van 40.000 tot 200.000 roepies (ongeveer 420 tot 2.100 euro) en beloften van goede huisvesting en onderwijs voor de kinderen. Vervolgens werden ze gedwongen om drie tot acht jaar lang suikerriet te oogsten - vaak werkten ze 14 uur per dag en stonden bloot aan mishandeling van de plantage-eigenaar. De voorschotten werden als schulden gebruikt om hen onder controle te houden.
Deze families krijgen nu ondersteuning van lokale partners van IJM. Zij helpen de families bij het verkrijgen van de steun waar zij wettelijk recht op hebben, waaronder financiële compensatie en andere vormen van rehabilitatie.
Bij een tweede bevrijdingsoperatie op 9 mei gaf IJM ondersteuning bij het bevrijden van 16 arbeiders (onder wie 11 kinderen) van uitbuiting in een varkens- en rundveeboerderij. Deze families waren de afgelopen zeven maanden uitgebuit en onderworpen aan constante verbale en fysieke mishandeling. Ze leefden in erbarmelijke omstandigheden en moesten dierenuitwerpselen opruimen zonder toegang tot schoon water of hygiënische voorzieningen. De kinderen konden wel naar een lokale school, maar moesten daarna samen met hun ouders werken.
Een medewerker van IJM vertelde: “Deze zaak laat zien hoe effectief en snel de overheid reageerde nadat ze informatie van onze partners had ontvangen. De ambtenaren boden essentiële steun, waaronder voedsel en kleding. Het was hartverwarmend om te zien dat de families, die in onmenselijke omstandigheden werkten, eindelijk hun vrijheid terugkregen.”
IJM en onze partners blijven zich inzetten voor het verkrijgen van vrijlatingscertificaten voor de bevrijde families. Deze belangrijke documenten verbreken formeel de ‘band’ met hun voormalige eigenaars en stellen hen in staat om toegang te krijgen tot langdurige hulp en ondersteuning. Daarnaast gaan we door met het versterken van de capaciteit van lokale autoriteiten, zodat zij ook andere families in schuldslavernij kunnen opsporen en bevrijden.