shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Jacinta zat zeven jaar gevangen na valse beschuldiging van gewelddadige roof

Deel

Jacinta zat zeven jaar gevangen na valse beschuldiging van gewelddadige roof

Jacinta zat zeven jaar onschuldig gevangen. Onlangs kwam ze, dankzij de verdediging van een IJM-advocaat, op vrije voeten. “Ik kan alleen maar tegen God zeggen dat Hij IJM moet zegenen omdat zij mij uit een zeer moeilijke situatie hebben gehaald.”

In 2015 lachte het leven Jacinta nog toe. Als moeder van twee jonge kinderen runde ze een eigen cateringbedrijfje vlak buiten Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Ze stond vroeg op om thuis eten te koken voor bruiloften en andere feesten. Ze deed goede zaken. Daarom kon ze taxichauffeurs inhuren om het eten in de buurt te vervoeren.

Op een dag benaderde een buurman haar. Hij wilde een taxi huren om zijn familie naar het binnenland te vervoeren voor een traditionele bruiloft. Jacinta verwees hem naar een taxichauffeur met wie zij regelmatig samenwerkte.

De buurman huurde de auto van de taxichauffeur. Maar toen hij hiermee onderweg was, hield de politie hem aan. De agenten arresteerden hem en namen het voertuig in beslag. De auto zou een paar weken eerder onder bedreiging met een vuurwapen zijn gestolen. Jacinta was verbaasd toen zij dit hoorde en vertelde de politie hoe zij het voertuig eerder van de genoemde taxichauffeur had gebruikt. Ze hielp de agenten zelfs door hen naar deze taxichauffeur te brengen.

Tot haar grote verbazing arresteerde de politie Jacinta vervolgens. Ze werd - zonder enig bewijs - aangeklaagd voor beroving met geweld en het verhandelen van gestolen goederen. Op deze aanklacht staat in Kenia de doodstraf.

Niemand heeft Jacinta ooit bij de overval gezien en zij was evenmin in bezit van de auto die zij gestolen zou hebben. Ze kon niet eens autorijden en had geen rijbewijs. Het Openbaar Ministerie wilde de aanklacht tegen haar echter niet intrekken. Ze moest in voorrest, in afwachting van haar straf. Tegen betaling van een borgtocht mocht ze thuis haar straf afwachten, maar dit grote geldbedrag kon ze niet opbrengen. Dus bleef ze in de gevangenis en moesten haar kinderen het zonder moeder zien te redden. Elke keer als haar zaak voor de rechter kwam, zag Jacinta haar kinderen in de rechtszaal. Dan kon ze haar tranen niet bedwingen.

lorem
Jacinta with Edward jpg 2022 05 Jacinta Acquitted of False Charges Approved for Full Use

Jacinta met IJM-advocaat Edward Mbanya

Het team van IJM in Kenia hoorde in 2016 van deze zaak en begon voor Jacinta’s rechten te vechten. In oktober 2016 betaalde IJM een borgtocht van 1300 dollar, zodat ze weer voor haar kinderen kon zorgen. Jacinta barste in tranen uit toen ze haar kinderen weer in de armen kon sluiten. Maar thuis wachtte haar nieuwe problemen. Buren en haar huisbaas begonnen haar te pesten. Telkens als er sprake was van een misdaad of diefstal in de buurt, gaven ze haar de schuld. Ook haar kinderen werden het slachtoffer van de pesterijen. Dit dwong IJM haar elders onder te brengen, nadat het IJM-team tevergeefs had geprobeerd tussenbeide te komen bij haar huisbaas.

IJM-advocaat Edward Mbanya probeerde de aanklager ervan te overtuigen de aanklacht tegen Jacinta in te trekken, omdat ze onschuldig was. Maar de aanklager weigerde. De zaak liep vele malen vertraging op, omdat het Openbaar Ministerie er verschillende keren niet in slaagde om getuigen op te roepen. Ook werden de rechters die de zaak behandelden herhaaldelijk overgeplaatst.

In 2019 is een medeverdachte van Jacinta op borgtocht vrijgelaten en nooit weer gearresteerd, waardoor de zaak opnieuw werd uitgesteld. IJM verzocht de rechtbank om Jacinta apart van de medeverdachten te berechten en dit verzoek werd in oktober 2021 ingewilligd. Het Openbaar Ministerie slaagde er niet in nog meer getuigen op te roepen dan de oorspronkelijke zes en het hof dwong hen de zaak te sluiten. IJM pleitte nogmaals voor Jacinta’s onschuld en vroeg de rechtbank het totale gebrek aan bewijs tegen haar in aanmerking te nemen en haar vrij te laten.

Op 26 mei 2022, bijna zeven jaar nadat Jacinta vals beschuldigd was, sprak de rechtbank haar vrij van alle aanklachten. Jacinta was opnieuw in tranen. Ze is God en IJM dankbaar voor hun strijd om haar onschuld te bewijzen en haar vrijheid terug te krijgen.

“Telkens als er sprake was van een misdaad of diefstal in de buurt, gaven ze Jactina de schuld”

“Ik ben blij omdat ik uit een heel moeilijke situatie ben gekomen,” vertelt Jacinta. “Ik zat meer dan een jaar in de vrouwengevangenis van Langata en in die tijd kwam niemand me helpen. Mijn familie en vrienden lieten me in de steek. Zelfs toen ik vrijkwam, nadat IJM de borgtocht had betaald, heb ik veel geleden. Niemand nodigde me uit toen ik zocht naar een baan. Mensen wezen naar me. Zelfs de taxichauffeurs weigerden mijn eten te vervoeren, ze zeiden dat ik een overvaller was en dat ik een wapen had. ’s Nachts kreeg ik nachtmerries.”

Aan die moeilijke tijd is nu echter een einde gekomen. “Ik ben zo blij dat ik nu vrij ben en niet meer voor de rechter hoef te verschijnen,” vertelt ze. “Ik kan alleen maar tegen God zeggen dat Hij IJM moet zegenen omdat zij mij uit een zeer moeilijke situatie hebben gehaald. Het is inderdaad waar dat God een rechtvaardige God is. Hij is de pleitbezorger van de armen. Ik had geen geld voor een advocaat of de borgtocht, maar God heeft mij geholpen door IJM heen.”

IJM-advocaat Edward voegt hieraan toe: “Zoveel mensen hebben gebeden, ze hebben deze zaak gevolgd vanaf het begin tot nu. Nu zie je dat God hun gebeden heeft verhoord, je hoeft niet meer terug te komen naar de rechtbank.”

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up