shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

‘Wat ik zag in Ghana, zette mijn leven op de kop’

Deel

‘Wat ik zag in Ghana, zette mijn leven op de kop’

Ambassadeur André van Zyl bezocht IJM in Ghana. “Ik kwam oog in oog te staan met mensen die daadwerkelijk uit slavernij bevrijd zijn.”

“Ik kon gewoon niet meer zingen, ik was helemaal choked up.” Aan het woord is singer/songwriter en aanbiddingsleider André van Zyl. Hij moest zingen op een bijeenkomst, nadat Arjen ten Brinke van IJM vertelde over misbruik van kinderen voor de webcam in de Filipijnen. Het werd niet André’s beste optreden ooit, maar wel het begin van zijn strijd tegen moderne slavernij.

“Toen ik Arjen hoorde vertellen over het misbruik van kinderen voor internet in de Filipijnen kreeg slavernij voor mij ineens een gezicht. Mijn zoontje was op dat moment twee jaar, Arjen vertelde over kinderen van die leeftijd die misbruikt worden. Ik ben na de dienst direct naar Arjen toegegaan, met de vraag: Wat kan ik doen?” Zo werd worshipleider André van Zyl bevlogen ambassadeur van IJM.

In hitte de berg op lopen
Tijdens zijn gezinsvakantie op Lesbos begon de vluchtelingencrisis. “Dat was zo’n contrast. Terwijl ik met mijn gezin aan tafel zat te lunchen, kwam er elke tien minuten een bootje vol vluchtelingen aan. Ze moesten in de hitte de berg oplopen, richting Kamp Moria,” blikt André terug. “Samen met mijn vrouw Fiona heb ik flessen water gekocht en mensen in onze auto de berg opgereden naar kamp Moria.” Een ingrijpende dag, waarna André het nummer ‘Hoop’ schrijft, om deze heftige beelden te verwerken. In 2020 gaat André samen met de andere ambassadeurs van IJM op reis naar Ghana. “Toen heb ik het nummer weer uit de kast gehaald en samen met Roald Schaap herschreven en aangepast voor IJM.”

‘Moderne slavernij kreeg ineens een gezicht voor mij’

“Is er hoop?" Met die vraag start het nummer van André. En het antwoord op de vraag heeft André in Ghana heel duidelijk gezien. “Er is absoluut hoop. Het is zo makkelijk om moedeloos te worden als je de verhalen hoort, de getallen ziet. Heeft de strijd voor gerechtigheid wel zin en is het geen druppel op een gloeiende plaat?”
Vragen die André kent, maar in Ghana een gezicht kregen. “Ik kwam oog in oog te staan met mensen die daadwerkelijk uit slavernij bevrijd zijn. Zij krijgen ineens een gezicht en persoonlijkheid. Het heeft mijn leven op de kop gezet”, vertelt André. “Bijbelteksten die Jezus noemt, zoals ‘Ik ben gekomen om gevangenen vrij te zetten’, kregen ineens een letterlijke betekenis voor mij. Ik lees de Bijbel sindsdien op een andere manier en aanbid anders.”

‘Ik was helemaal gebroken’
In Ghana maakt André bijzondere momenten mee. “In het Safe House, een plek voor kinderen die zijn bevrijd uit slavernij, dansten de kinderen op het nummer ‘You raise me up’. Dat was zo indrukwekkend, het raakte mij diep. Dat juist kinderen die zoveel meegemaakt hebben, die woorden van leven over zichzelf uitzingen.”

Bij Lake Volta, het meer in Ghana waar veel kinderen als slaaf in de visindustrie werken, neemt André de clip van zijn nummer ‘Hoop’ op. “Aan het einde van de eerste take was ik helemaal gebroken. Iets dat je in Nederland schrijft, komt daar zo tot leven. Dat lied heeft dan zo’n impact, je eigen woorden gaan leven op een compleet andere manier.”

Maak verschil in de strijd tegen slavernij
Elk beetje helpt. Dat is wat André wil meegeven:. “Elke kleine gift maakt al verschil in de strijd tegen moderne slavernij. Ik heb met mijn eigen ogen mogen zien dat het geld op een ontzettend goede manier ingezet en gebruikt wordt.”

Auteur: Sanne van Raalte - van de Kamp

Bekijk hier de videoclip die André van Zyl in Ghana heeft opgenomen:

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up