shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Schooldirecteur die jongens misbruikte veroordeeld tot levenslang

Deel

Schooldirecteur die jongens misbruikte veroordeeld tot levenslang

Het Hooggerechtshof in Oeganda veroordeelde deze week een schooldirecteur tot een levenslange gevangenisstraf voor het seksueel misbruiken van zes jongens.

Hij was hun leraar, de directeur van hun school. De plek waar zij, dankzij de support van donateurs van over de hele wereld, door hun ouders in goed vertrouwen naartoe konden worden gestuurd. Het was dé kans voor de jongens die uit arme gezinnen kwamen. Ze kregen onderwijs, een maaltijd en onderdak. Maar de directeur had andere drijfveren. Hij maakte seksueel misbruik van de jongens. Omdat hij dacht dit straffeloos te kunnen doen.

Het Hooggerechtshof in Oeganda veroordeelde deze week de directeur tot een levenslange gevangenisstraf voor het seksueel misbruiken van zes jongens.

In 2019 werd de directeur gearresteerd voor het misbruiken van jongens die hij moest helpen aan een mooie toekomst, die hij onder zijn hoede had. IJM assisteerde bij de arrestatie en bij de rechtszaak die volgde. Meer dan vijf jaar lang vergreep de docent zich aan de kwetsbare jongens. En terwijl hij deze misdaad beging, vroeg hij donateurs zijn school te sponsoren, dit zogenaamd met als doel te investeren in de toekomst van jongeren die anders geen toekomstperspectief hadden.

Therapeut van IJM in gesprek met één van de slachtoffers

Zes jongens, die ten tijde van het misbruik tussen de 10 en 16 jaar waren, getuigden in de zaak tegen de directeur. Het vermoedelijke aantal slachtoffers van de man ligt echter hoger. IJM stond in de rechtszaak de openbaar aanklagers bij om recht te vinden voor de jongens. In de zaak werd eens te meer duidelijk tegen welke obstakels slachtoffers van seksueel geweld aanlopen in hun zoektocht naar recht. Zo had de rechtbank geen technische middelen om de slachtoffers via videoverbinding te laten getuigen om te voorkomen zij oog in oog kwamen te staan met de man die hen had misbruikt. IJM hielp de rechtbank dit alsnog mogelijk te maken en beschermde de slachtoffers zodoende voor nog een traumatische ervaring.


"Meer dan vijf jaar lang vergreep de docent zich aan de kwetsbare jongens"

“De samenwerking met maatschappelijk dienstverlening, politie en de rechtbank om een veilige setting te creëren voor de jongens is cruciaal,” aldus Byron Mwanje van IJM Oeganda. “En ook als een zaak gesloten is, hebben kinderen die op deze wijze zijn misbruikt blijvende nazorg nodig van de overheid om ervoor te zorgen dat zij worden beschermd en niet nog eens slachtoffer worden van geweld.”

Op een recente foto – die wij omwille van de privacy van de jongens niet kunnen delen – kijken zij juichend en lachend in de camera nadat zij hebben gehoord dat de rechtbank de man die hen misbruikte, heeft veroordeeld. Het is voor hen de bevestiging dat wat hen is aangedaan, ontoelaatbaar is. Dat er nu recht gedaan is.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up