shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

“Roep Mij aan” (blog)

Deel

“Roep Mij aan” (blog)

Vandaag is het de eerste zondag van de vastentijd en neem ik je mee naar de woestijn. Want wie op weg is naar vrijheid kan niet om de woestijn heen.

Deze blog is ook als podcast te beluisteren, zie https://anchor.fm/ijmnl.

‘Roep je mij aan, ik geef je antwoord, in de nood zal ik bij je zijn’ Psalm 91:15

Vandaag is het de eerste zondag van de vastentijd en neem ik je mee naar de woestijn. Want wie op weg is naar vrijheid kan niet om de woestijn heen. Daar kan het volk Israël je alles over vertellen. Zo’n woestijn is nodig omdat je er leert om afscheid te nemen van het oude. Je oude gewoontes, je oude manier van denken, je oude manier van leven. De woestijn is ook de plek waar je karakter opnieuw wordt gevormd. Het is de plek waar je op een andere manier leert te denken en te leven. De woestijn maakte van de opvliegerige Mozes een geduldige leider. De woestijn leerde het volk Israël dat er elke dag opnieuw genoeg manna en kwartels waren en dat een leven van meer nemen dan je nodig hebt stinkt.

Ook Jezus vinden we in de woestijn waar hij 40 dagen vast en aan het eind van de 40 dagen komt de duivel langs op hem op de proef te stellen. Een fascinerend verhaal waarin de duivel Jezus drie keer uitdaagt.

  • Jij bent toch de zoon van God? Maak van die stenen dan eens brood, ben je gelijk van je honger af.
  • Jij bent toch de zoon van God? Spring dan van deze hoogte af, volgens de heilige boeken zullen er engelen tevoorschijn komen om je op te vangen. Jou kan niets gebeuren.
  • Jij bent toch de zoon van God? Kniel één keer voor mij neer en ik geef je de macht over alle koninkrijken op deze wereld.

Drie keer een uitdaging, een verzoeking of zo je wil een verleiding. De eerste om te gaan voor materieel welzijn. Om de grondstoffen om je heen in te zetten voor eigen geluk. De tweede om te gaan voor het applaus en eigen eer, wie wil er niet op handen gedragen worden? De derde om te gaan voor de makkelijke weg. Eén keertje knielen maar, oké je moet dan wel even je principes aan de kant zetten maar he… Je hebt dan wel de macht, je bent wel in control en dat is ook wat waard. Als jij het niet doet, doet iemand anders het wel.

40 miljoen mannen, vrouwen en kinderen worden wereldwijd vastgehouden in slavernij. Als we echt willen dat dit verandert, dan zullen we eerst zelf moeten veranderen. Dan moeten we leren dat er grenzen zijn aan onze materiele welvaart en dat als wij die overschrijden iemand ergens op deze wereld de prijs daarvoor betaald. Dan moeten we ook af van het verlangen om op handen gedragen te willen worden en juist op zoek gaan niet naar hoe de ander ons maar hoe wij de ander kunnen eren. En dan moeten we leren dat de makkelijkste weg voor ons, vaak ten koste gaat van de ander.

Deze blog is ook als podcast uitgesproken en is onderdeel van onze 12-delige podcastserie ’40 dagen op weg naar vrijheid’. Abonneer je op de Podcast in jouw favoriete Podcast App, zodat je geen aflevering hoeft te missen. Je kunt de serie vinden onder de naam Just Talk van International Justice Mission. Of abonneer en luister via Anchor: https://anchor.fm/ijmnl.

De podcast verschijnt op de volgende dagen:
26 februari (Aswoensdag), 1 maart (1e zondag van de vastentijd), 8 maart (2e zondag van de vastentijd), 15 maart (3e zondag van de vastentijd ), 22 maart (4e zondag van de vastentijd), 29 maart (5e zondag van de vastentijd), 5 april (6e zondag van de vastentijd, Palm Pasen), 9 april (Witte donderdag), 10 april (Goede Vrijdag), 11 april (Stille zaterdag), 12 april (Paasmorgen) en 13 april (Tweede Paasdag).

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up