shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Kunstenaar Neeltsje: "In sommige gevallen gaat de slavenarbeid generaties lang door. Ik lig er wakker van."

Deel

Kunstenaar Neeltsje: "In sommige gevallen gaat de slavenarbeid generaties lang door. Ik lig er wakker van."


O

p een nazomeravond komen we als ArsProDeo kunstenaarscollectief bijeen. Medewerkers van IJM vertellen over het werk dat zij als organisatie wereldwijd doen. De vraag aan ons is of wij beelden/kunstwerken zouden willen maken voor een reizende expositie om zo meer bekendheid aan het werk van IJM te geven.

"In sommige gevallen gaat de slavenarbeid generaties lang door. Ik lig er wakker van."

Na de informatieavond verdiep ik mij in verhalen van bevrijde kindslaven. De ellende en uitzichtloosheid van de situaties waaruit zij gered werden, raakt mij diep. In sommige gevallen gaat de slavenarbeid generaties lang door. Ik lig er wakker van.

lorem

Ik herinner mij een warme avond in Mumbai, Zuid-Azië, ik was daar voor mijn werk. Ik liep langs een jongetje dat op de stoep lag te slapen. Hij leek niet ouder dan een jaar of zeven en lag opgekruld op de stenen tegels met zijn rug tegen een muurtje. Papieren zwerfaval was tegen hem aan gedwarreld en blijven liggen. In zijn vuist had hij stokjes met daaraan prachtig gekleurde ballonnen. Mensen liepen zonder om te kijken in het halfdonker langs hem heen. “Wie zouden morgen die ballonnen van hem kopen?” vroeg ik mij af. Waarschijnlijk gezinnen die iets te vieren hadden. Waar waren zijn ouders? Was er niemand die hem miste?

Beeld: Neeltsje Stephenson-Kramer

"Ergens in al de ellende is Licht, Iemand die ziet en mensenharten aanraakt om in actie te komen."

Het besef dat IJM juist voor kinderen als hij op de bres staat, voegde voor mij een extra dimensie toe aan mijn bijdrage voor de expositie. Het werd een installatie met een uitsnede van het slapende jongetje op een van de zijkanten. Binnenin heb ik een ‘infinity mirror’ gemaakt met heel veel kleine lichtjes die weerkaatsen en een sterrenhemel representeren. Ergens in al de ellende is Licht, Iemand die ziet en mensenharten aanraakt om in actie te komen. Dat perspectief had ik nodig om mij te kunnen verdiepen in de hartverscheurende verhalen van kinderen die vandaag gevangen zitten in slavernij.

lorem

Kunstwerk: ‘Loofhut met sterrenhemel'

Te zien in de collectie van de reizende expositie van ArsProDeo en Expressions for Justice. Meer informatie.

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up