shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

In de leer bij Wilberforce

Deel

In de leer bij Wilberforce

Wat was jouw reactie toen je voor het eerst hoorde van de realiteit van moderne slavernij? Was het verbazing? Ongeloof? Boosheid? Je bent niet de enige.

Geef nu
M

eer dan 200 jaar geleden liet iemand in het Britse parlement zijn afschuw horen. Hij had gehoord over al het onrecht wat plaatsvond in de trans-Atlantische slavenhandel. Miljoenen mensen werden vervoerd van Afrika naar Amerika, om daar te werken als slaaf. Toen deze politicus voor het eerst van alle wreedheden die in die handel plaatsvonden hoorde, kon hij zijn oren niet geloven.

Deze politicus was William Wilberforce. Hij was geboren in een rijke familie, was welbespraakt en had een natuurlijke charme. Alle ingrediënten voor een glansrijke politieke carrière. Begin twintig kwam hij dan ook in het parlement, maar zoals hij later toegeeft, deed hij in zijn eerste jaren ‘niets – niets voor enig doel.’ Hij komt echter tot bekering en enige tijd later wordt hij gegrepen door de ellende van slavenhandel en slavernij. Vanaf toen, zo schreef hij later, besloot hij niet te rusten voordat de slavenhandel was afgeschaft. Daar ging hij zijn politieke kwaliteiten voor inzetten.

Wilberforce besloot niet te rusten voordat de slavenhandel was afgeschaft.

Wilberforce is hierin een voorbeeld voor mij. Niet vanwege zijn uitstraling, politieke ambities of omdat hij een goede prater was. Nee, hij is een voorbeeld omdat hij besloot zich te laten raken door de gruwelijkheid van het onrecht – de slavenhandel – én vervolgens in actie kwam. Overigens, hij had een slechte gezondheid en lag vaak wekenlang op bed. Daar bovenop gebruikte hij als medicijn opium – waarvan de negatieve effecten nog niet bekend waren – met alle gevolgen van dien. Hij had het niet mee. En toch zette hij zich, zo goed hij kon, vasthoudend in voor de afschaffing van de slavenhandel.

Die vasthoudendheid had hij ook nodig. Al in 1789 liet Wilberforce zijn stem horen tegen de slavenhandel. De afschaffing liet nog tot 1807 op zich wachten. In de tussentijd had Wilberforce te maken met felle tegenstand en werd hij door zijn opponenten beschimpt. Hij had zeker een lange adem.

Laat je raken
Natuurlijk stond Wilberforce er niet alleen voor. Ook anderen hebben een grote rol gehad in de afschaffing van de slavenhandel. Toch laat het voorbeeld van Wilberforce mij zien wat iemand kan veranderen. Je hoeft niet welbespraakt te zijn, je hoeft geen politicus te zijn. Als je er maar voor kiest om je te laten raken én in actie komt. In actie voor de bijna 46 miljoen slaven – meer dan ooit in de wereldgeschiedenis. En, net zoals Wilberforce, vasthoudend bent en niet opgeeft, until all are free.

Jeroen Troost, vrijwilliger afdeling communicatie

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up