shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Joy: ‘Ik geloof dat slavernij kan stoppen’

Deel

Joy: ‘Ik geloof dat slavernij kan stoppen’

Jarenlang werd Joy seksueel misbruikt voor de webcam. Nu is ze een 'fighter for justice'.

V

Van haar negende tot haar zeventiende werd Joy seksueel misbruikt voor de webcam, tot een reddingsactie van IJM en de politie een einde maakte aan deze verschrikkelijke tijd. Joy doorliep een traject van traumazorg en vond nieuwe hoop.

Nadat haar moeder naar het buitenland vertrok, woonde Joy bij verschillende pleeggezinnen. Ze miste haar moeder en voelde zich vaak eenzaam. “Ik voelde mij net een straathond. Ik leefde waar ik maar terecht kon.”

Toen Joy tien jaar was, werd ze met een paar vriendinnen bij een vrouw thuis uitgenodigd. Ze dacht dat deze vrouw te vertrouwen was en haar wilde helpen, maar al snel voelde ze dat er iets niet klopte. “Er waren meerdere volwassenen in het huis,” vertelt ze. “Ze dwongen ons een slaapkamer in te gaan. Toen zagen we de camera. Ik dacht bij mezelf: Waarom is er een camera? Tot mijn verbazing vroegen ze mij om mijn kleren uit te trekken. Ze zeiden dat er foto’s van ons samen gemaakt zouden worden. Ik was zo bang, nerveus en verward.”

Het misbruik ging jarenlang door. “Ik bleef maar hopen dat dingen zouden veranderen,” verzucht Joy. “Dat het misbruik zou stoppen.”

‘Ik bleef maar hopen dat dingen zouden veranderen’

Na jaren van seksuele uitbuiting, kwam IJM het misbruik op het spoor. IJM heeft samen met de politie een reddingsoperatie uitgevoerd om Joy te redden en de vrouw te arresteren die Joy haar ‘bazin’ noemde. Joy was 17 jaar oud toen ze bevrijd werd en naar een nazorghuis werd gebracht. Daar kreeg ze traumazorg en nam deel aan groepstherapie. “We vertelden elkaar onze verhalen en bemoedigden elkaar,” vertelt ze over die sessies. “Dat hielp enorm. Ook al hebben wij problemen, we dromen allemaal van een beter leven, dat we succesvol kunnen zijn. We zingen, doen karaoke, we dansen en we studeren.”

Haar passie en bewogenheid brengen Joy nu op plekken waar ze nooit dacht te zullen komen. Ze sprak zelfs op een groot evenement in het Verenigd Koninkrijk en sloot daar af met deze woorden: “De realiteit van moderne slavernij is onvoorstelbaar duister en werkelijk verschrikkelijk. We hebben meer mensen nodig in het gevecht tegen slavernij. We hebben jou nodig. Het moet stoppen. Ik geloof dat het kán stoppen. Samen kunnen we een eind maken aan slavernij.”

‘We hebben meer mensen nodig in het gevecht tegen slavernij’

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up