shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

‘Ik bevond me in de greep van harteloze mensen’

Deel

‘Ik bevond me in de greep van harteloze mensen’

Na het overlijden van haar vader, komt Saumya in de greep van een mensenhandelaar. Stap voor stap lokt ze haar de illegale prostitutie binnen.

Saumya heeft een gelukkige jeugd, tot het noodlot in haar leven toeslaat. Haar vader komt om het leven bij een ongeluk en haar moeder, die op dat moment zwanger is, raakt in een diepe depressie. Saumya is op dat moment dertien jaar oud. Ineens is ze geen kind meer, maar draagt ze de verantwoordelijkheid om voor het gezin te zorgen.

Een vrouw uit de buurt schiet haar te hulp. Ze vindt voor het meisje een goede baan in een plaatselijke schoonheidssalon – Saumya voelt zich opgetogen en opgelucht. In de weken daarna heeft deze vrouw veel contact met Saumya, stap voor stap wint ze haar vertrouwen. Maar dan komt haar ware aard aan het licht.

Als ze eenmaal weet dat Saumya en haar familie van haar afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud, begint deze vrouw het meisje te manipuleren en te bedreigen. Het blijkt dat ze geen weldoenster is maar een madam die leidinggeeft aan een crimineel netwerk, gericht op seksuele uitbuiting. Eerst probeert Saumya zich nog te verzetten, maar ze is te jong om de druk en de bedreigingen te weerstaan. In augustus 2014 geeft ze zich over aan de eisen van de madam.

De maand daarna brengt ze door in een klein appartement met twee slaapkamers. Dagelijks verkrachten mannen haar. Als ze genoeg klanten heeft, mag ze even weg. Maar Saumya durft met niemand te praten over het misbruik en schaamt zich voor alles wat haar wordt aangedaan. “Deze tijd was gevuld met duisternis,” vertelt Saumya. “Ik bevond me in de greep van harteloze mensen. Ze hebben me gemarteld en vernederd.”

Een maand later, in september 2014, komen deze misdaden eindelijk aan het licht. IJM en de politie van Kolkata voeren – na een uitgebreid onderzoek naar het criminele netwerk - op 2 september een reddingsoperatie uit in het appartement waar Saumya gevangen zit. Ze bevrijden haar en arresteren daarnaast vier vermoedelijke mensenhandelaars, zij staan momenteel terecht voor hun misdaden.

Saumya en de andere meisjes krijgen hulp en tijdelijk onderdak, waarna ze verhuizen naar een nazorghuis waar ze traumazorg ontvangen. Met de hulp van maatschappelijk werkers van IJM en het personeel van het opvanghuis, bouwt Saumya weer zelfvertrouwen op.

“Ik heb Saumya een innerlijke strijd zien voeren,” vertelt Elizabeth Koshy die haar vanuit IJM begeleidde. “Ze is uitgegroeid tot een sterke, zelfverzekerde en betrouwbare vrouw. Ze neemt haar eigen beslissingen en houdt altijd haar hoofd omhoog, zelfs in moeilijke situaties.”

Saumya heeft onlangs haar middelbare school afgerond en woont nu thuis bij haar moeder en zus. Ze heeft zich ingeschreven voor een eenjarige cursus horeca en hoopt in een hotel te gaan werken of haar eigen café te beginnen. Ook tekent en schildert ze graag, waarmee ze uitdrukking geeft aan de hoop die ze opnieuw gevonden heeft.

Saumya is lid van de Champion Survivors, een lokale tak van IJM’s Global Survivor Network. De vrouwen uit dit netwerk vertellen over hun ervaringen met moderne slavernij in de media en hoe we deze misdaad gezamenlijk kunnen bestrijden.

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up