shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Hongeren naar gerechtigheid is niet fijn

Deel

Hongeren naar gerechtigheid is niet fijn

Maatschappelijk betrokken – dat zijn we allemaal, toch? Maar hoe diep zit die betrokkenheid?

M

aatschappelijk betrokken – dat zijn we allemaal, toch? Maar hoe diep zit die betrokkenheid? Ik heb het boek Ruim baan voor gerechtigheid van Tim Keller gelezen. Met wat hij op één van de eerste bladzijden schrijft, had hij me al te pakken.

Wat schrijft hij? Hij ziet bij jongeren honger naar gerechtigheid. Bij hen bespeurt hij meer enthousiasme om zich in te zetten voor minder bedeelden dan bij oudere generaties. Verblijdend dus. Maar dan.

Keller: “Maar ik zie ook dat de maatschappelijke betrokkenheid vaak niet hun persoonlijke leven raakt. De betrokkenheid heeft vaak geen invloed op hun bestedingspatroon, op hun carrière, op de keuze voor een woonomgeving en hoe ze daar leven, op wat voor vrienden ze zoeken. Ook zie je hun enthousiasme voor vrijwilligerswerk op den duur verdwijnen.”

Tim Keller vervolgt: “Aan hun jeugdcultuur hebben ze niet alleen een emotionele betrokkenheid bij sociaal onrecht overgehouden, maar ook een consumentisme dat funest is voor zelfverloochening en voor uitstel van genoegens. De gangbare jeugdcultuur in westerse landen kan niet de verandering brengen die nodig is als we werkelijk iets willen betekenen voor minvermogenden en randfiguren. Bij veel jongvolwassenen met een christelijk geloof en daarbij een verlangen om mensen in nood te helpen, zijn deze twee dingen in hun leven eigenlijk niet met elkaar verbonden. Ze hebben er weinig over nagedacht wat het evangelie van Jezus impliceert voor wie recht wil doen op alle terreinen van het leven. Dat verband wil ik in dit boek proberen te leggen.”

Door het lezen van dit boek kan ik nu dus niet meer om de volgende vragen heen. Want het is fijn helpen vanuit een bevoorrechte positie, en die positie wil ik heel graag houden. Betekent wat ik doe dan wel echt iets?
Mag mijn strijd voor gerechtigheid, onder andere in de vorm van het bestrijden van mensenhandel, mij echt iets kosten? Of voer ik die strijd in de ruime marges van mijn leven, en blijf ik binnen de marges liegen dat het gedrukt staat?

Auteur: Katrien Ruitenburg, volunteer communication IJM

N.a.v. Ruim baan voor gerechtigheid van Tim Keller (Uitgeverij Van Wijnen, 2011, 237 pagina’s, €21,-). De auteur (geboren in 1950) stichtte de Redeemer Presbyterian Church in New York City. Zijn werk wordt in Nederland veel gelezen, bijvoorbeeld: 'In alle redelijkheid', 'De vrijgevige God' en 'Namaakgoden'.

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up