shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Blog: Hoe overleef ik gewelddadige mensen?

Deel

Blog: Hoe overleef ik gewelddadige mensen?

“Hoe overleef ik moeilijke mensen?” In Nederland is dit boek een beststeller. Heel wat mensen op deze aarde worstelen echter met een andere vraag,

Hoe overleef ik moeilijke mensen?” Zo heet een boek dat ik pas zag liggen in een boekwinkel op Utrecht Centraal. Het lag op de tafel van bestsellers, dus kennelijk is het een probleem dat veel herkenning oproept. Heel wat mensen op deze aarde zitten echter met een andere vraag, namelijk: Hoe overleef ik gewelddadige mensen? Zij kampen dagelijks met angst voor grof geweld.

Zeker, in Nederland hebben we ook onze angsten. Je kunt bang zijn om een dierbare te verliezen, je gezondheid, je baan. En ja, omgaan met ‘moeilijke mensen’ kan heus wel een dingetje zijn.

Maar angst voor geweldenaars die dagelijks terugkeert? Dat lijkt hier vrij zeldzaam. Tijdens de lunch ben je waarschijnlijk niet bang dat er een bende binnenvalt om jou, jouw familie en jouw eigendommen af te voeren. Op straat hoef je niet zo bang te zijn dat iemand jouw keel doorsnijdt. Een kind dat hier naar school loopt, hoeft niet te vrezen om ineens ergens naar binnen te worden gesleept en verkracht te worden. Een jongen of meisje wordt in ons land niet zomaar voor een webcam gezet en misbruikt door buurtbewoners.

Voor miljoenen kinderen, vrouwen en mannen zijn dat echter heel reële angsten. Zij lijden onder dagelijks geweld en uitbuiting van criminelen. Mensen die denken dat ze wegkomen met geweld tegen armen en kwetsbaren. Zij redeneren: Er is toch niemand die het voor die armoedzaaiers opneemt en ze kunnen in de verste verte geen advocaat betalen.

Op straat hoef je niet zo bang te zijn dat iemand jouw keel doorsnijdt.

EO-magazine Visie heeft recent verhalen geplaatst over het gevecht van International Justice Mission (IJM) tegen cyberseksslavernij in de Filipijnen. Zoals het verhaal van Chang, die als 14-jarig meisje werd gedwongen seksuele handelingen te verrichten voor een webcam. Beelden van haar gingen via een livestream de hele wereld over. Ook Groot Nieuws Radio besteedde pas uitgebreid aandacht aan het grove onrecht van cyberseksslavernij.

Hoe overleef ik gewelddadige mensen? Voor miljoenen kinderen, vrouwen en mannen is het een vraag die elke dag terugkomt. Ze worden uitgebuit, misbruikt, mishandeld – in bordelen, steengroeves, voor webcams. Tot er iemand opstaat die hen recht wil doen en een stem wil geven. Iemand zoals jij?

Auteur: Gertjan de Jong

Word deel van IJM's reddingsteam

U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up