shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Geoffrey werd bevrijd uit slavernij én ging terug om 30 anderen te bevrijden

Deel

Geoffrey werd bevrijd uit slavernij én ging terug om 30 anderen te bevrijden

Geoffrey keerde terug naar de plek waar hij gruwelijk werd uitgebuit, met een speciale missie.

Geoffrey moest levensgevaarlijk werk doen op vissersboten. Vaak moest hij het water in duiken om netten los te maken, dan was hij doodsbang dat hij zou verdrinken. Geoffrey zat jaren gevangen als slaaf. Tot hij werd bevrijd door de politie en IJM. Daarna keerde hij terug naar die gruwelijke plek, met een speciale missie…

Geoffrey was een slimme jongen die graag naar school ging. Hij was zestien jaar toen een vreemde vrouw hem aansprak. “Ik kan je meenemen op reis, zodat je verre familieleden kan ontmoeten,” beloofde ze. Ze zei dat ze zelf ook familie van hem was. Geoffrey geloofde haar en ging mee. Zijn schoolboeken nam hij mee zodat hij onderweg kon leren.

In plaats van hem mee te nemen naar zijn familie, verkocht de vrouw hem aan een man op een afgelegen eiland in het Voltameer. Die man dwong hem om de volgende dag mee het meer op te gaan om te vissen. Geoffrey’s boeken gooide hij weg. Hij zei: “Je hebt geen vrije tijd om te leren.”

Bijna drie jaar zat Geoffrey vast met andere kinderen. Als ze niet luisterden, kregen ze klappen. Vaak kwamen de visnetten vast te zitten onder water. Dan moesten ze naar de bodem duiken om de netten te ontwarren. Geoffrey was doodsbang dat hij zelf in de netten verstrikt zou raken en zou verdrinken.

Geoffrey was doodsbang dat hij zelf in de netten verstrikt zou raken

Gelukkig kwamen IJM-medewerkers hem op het spoor. In samenwerking met de politie bevrijdden ze hem. Minder dan 24 uur na zijn redding stapte Geoffrey toch weer op een boot en ging terug naar het eiland dat tot voor kort zijn gevangenis was. Hij wist namelijk dat er nog andere kinderen vastzaten. Hij kon de plekken precies aanwijzen. Dankzij Geoffrey’s moed werden zo nog 29 verhandelde kinderen, jongvolwassenen en een peuter gered. Daarnaast werden 17 verdachten gearresteerd.

Vandaag de dag is Geoffrey een leider onder zijn leeftijdsgenoten en is hij geliefd bij zijn schoolhoofd, leraren en klasgenoten. Hij heeft zijn schoolboeken weer opgehaald én is vastbesloten om zijn droom waar te maken: dokter worden.

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up